Anleggsbransjens talskvinne

– Bransjen vår er dårligst på mangfold når det gjelder kjønn. Da jeg kom inn så jeg nesten bare menn, sier Julie Brodtkorb, direktør i Maskinentreprenørenes Forbund. Slik er det fremdeles selv om det er et lite tilsig av jenter til yrket. I dag er det223 jenter blant 2300 lærlinger, altså under ti prosent.

– Nå må vi dra inn Julie

Publisert Sist oppdatert

Hvis man skal rekruttere de beste, kan man ikke rekruttere fra femti prosent av befolkningen.

– Jeg er kanskje litt uredd av meg, sier Julie Brodtkorb, direktør i Maskinentreprenørenes Forbund. Etter 17 år i politikken går hun ikke av veien for å stikke hodet fram og si hva hun mener om alt fra høyere dieselavgift til krav om faste ansettelser og elektriske anleggsmaskiner. Det nyter medlemmene godt av.

Julie Brodtkorb var statssekretær for statsminister Erna Solberg og stabssjef ved Statsministerens kontor fra oktober 2013 til april 2017.

I mai 2017 forlot hun politikken og ble administrerende direktør i Maskinentreprenørenes Forbund. Hva skjedde?

– Vil du begynne i MEF?

– Jeg gikk av. I politikken må kunne litt om alt, du får ikke dypdykket i noe. Jeg hadde lyst til å kunne noe skikkelig, lære meg et fag.

Da de skjønte at jeg hadde interesse av å lære faget, ble jeg godtatt.

Så ble hun oppringt av et rekrutteringsselskap: – Nå som du har trukket deg fra politikken, vil du bli sjef i Maskinentreprenørenes Forbund?

Sjef for det gamle bulldoserforbundet?

 – Jeg skjønte ikke helt --- hva kunne jeg bidra med der? Jeg kunne ingenting om det de drev med. «Vi er ikke ute etter en som kan anleggsbransjen – det har vi mange til – men lyst til en som kan det vi ikke kan, nemlig å lede og gjøre bransjen vår synlig», svarte de.

Julie er anleggsbransjens kvinnelige Jürgen Klopp: Omsorgsfull. Lagspiller. Og leder med ekstrem handlekraft.

Roger Ingebrigtsen, nestleder i MEF

Fra kontor til anlegg

Tja, hvorfor ikke, jeg kan jo alltids ta en prat med dem, tenkte Brodtkorb.

GJEST PÅ LINDMO: I oktober 2020 var Julie Brodtkorb gjest hos Lindmo sammen med blant andre Petter Pilgaard. Der fortalte hun om hvorfor hun forlot toppolitikken, tok kurs i negledesign og hvordan hun ble venn med «traktor-Terje

Etter møte med ansettelseskomiteen var hun tent på jobben.

 Du har fortalt tidligere at du ble møtt med skepsis den gangen du begynte?

–Ja, men det var nok ikke ut fra kjønn, mer ut fra at jeg ikke hadde noen erfaring fra bransjen jeg gikk inn i og skulle lede.

 Julie syntes ikke det var noe rart at maskinentreprenørene var litt tvilende til den nye sjefen – en dame i drakt fra en kontorjobb i politikken.

 Tok maskinførerprøven

 Skepsisen ble raskt snudd til respekt. Den nye direktøren tok maskinførerprøven på gravemaskin og dumper og reiste rundt til medlemmer over hele landet. Det første året hadde hun 200 reisedøgn. I to somre var hun lærling. Først hos Bertelsen & Garpestad på E6-utbygging i nord og deretter hos Risa på deres lærlingesenter på Eikeland Gård. Det var hos Risa hun bestod maskinførerprøven.

– Skal du lære deg en ny bransje må du kunne den fra bånn. Da de skjønte at jeg hadde interesse av å lære faget, ble jeg godtatt.

 Hun på sin side ble begeistret for alle de «fine, dønn ærlige folka» og bransjen – «en diamant i distriktsnorge».

 Dårligst på mangfold

Maskinentreprenørbransjen står samlet for en omsetning på nærmere 90 milliarder. Forbundet har 2440 medlemmer og nesten 45 000 ansatte. Nesten ingen kvinner.

ALL IN: – Skal du inn i en bransje, må du lære deg faget fra bånn. Julie har tatt maskinførerprøven i gravemaskin og dumper. I to somre var hun lærling hos Bertelsen & Garpestad på E6-utbygging i nord og deretter hos Risa på deres lærlingesenter på Eikeland Gård.

– Bransjen vår er dårligst på mangfold når det gjelder kjønn. Da jeg kom inn så jeg nesten bare menn. Slik er det fremdeles, men heldigvis har vi hatt et lite tilsig av kvinner de siste årene – 223 lærlinger av cirka 2300 er jenter.

Hvorfor er det viktig å få flere jenter inn i bransjen?

–Hvis man skal rekruttere de beste, kan man ikke rekruttere fra femti prosent av befolkningen. Historisk sett var anleggsarbeid fysisk tungt og i utgangspunktet et mannsyrke. I dag er det ingenting ved jobben ute på et anlegg som gjør at kvinner ikke skal håndtere det like godt som menn. Et gjennombrudd i så måte var at vi for få år siden fikk rettigheter om kvinnegarderobe og kvinnetoalett i tariffavtalen.

Best på lærlinger

Anleggsbransjen er av de dårligste på kvinneandel, men best på å ta inn lærlinger ifølge Brodtkorb. Det er hun glad for:

– Vi har hundre tusen ungdommer som lever i utenforskap her i landet vårt, det betyr at de står utenfor arbeidsliv og skole. De har ikke krav på noe fra NAV fordi de ikke har jobbet tidligere. En vond situasjon for de unge og fortvilende for foreldrene. Mange av de unge har opplevd skolehverdager hvor selvtilliten er blitt brutt ned dag for dag. Det å se forandringen når de blir tilbudt lærlingplass, se gleden over å mestre og ny tro på fremtiden – når de får fast jobb kan de til og med få lån til leilighet!

 – Vi har alle et ansvar

MEF skal også bli best i norsk næringsliv på psykisk helse, ifølge forbundslederen. Selvmordsstatistikken i landet vårt er dyster: 650 i Norge tar sitt eget liv hvert år – 2/3 av disse er menn.

– Vi har hatt lærlinger som sliter eller bedriftseiere. Det er små marginer i bransjen vår og mangel på oppdrag eller en konflikt med byggherre kan velte lasset. Ofte er familien eller lokalmiljøet involvert i driften og bedriftseieren føler et stort ansvar.

 Forbundet har innledet et tett samarbeid med Helsedirektoratet.

– Det startet med at de kontakte oss. De hadde lenge prøvd å nå menn med kampanjene sine mot selvmord, men bommet og traff bare kvinner. Så spurte de om vi ville samarbeide med dem siden «dere kan kommunisere med menn». Vi på vår side skor oss godt på deres kompetanse. Vi skal aldri være psykologer, men har fått god hjelp til å forstå tegnene når noen sliter. Den kunnskapen tar vi ut til medlemmene slik at de kan ta tak problemene, hjelpe eller henvise videre. Vi har alle et ansvar, vi kan ikke bare peke på helsevesenet.

 «Nå må vi dra inn Julie»

Brodtkorb har aldri angret på at hun forlot politikken: - Jeg stortrives i MEF. Du vet, når man nærmer seg 50 så kommer folk og sier at det haster med å finne ny jobb – snart er du for gammel. Når noen ringer og vil ha meg til å skifte jobb, kjenner jeg på meg at jeg ikke kan tenke meg å jobbe noe annet sted. Det er folka mine som gjør det! Jeg vil ikke være foruten medlemmene og mine ansatte. Mange ledere er usikre på om man får vite alt som skjer i bedriften. Jeg vet, jeg er helt trygg på at hvis det er noe noen er misfornøyd med, sier de det direkte til meg.

 MEF-medlemmene drar god nytte av Brodtkorbs mangeårige politiske bakgrunn. Hun drar raskt ut essensen av det hun leser og er trent i å omforme budskap så det blir tydelig for alle.

– Staben min er rask til å varsle meg når det skjer noe vi bør reagere på, alt fra kvartstøv til kontraktsendringer. «Nå må vi dra inn Julie», sier de da.