– Dette kan bli en mørk vinter
INGEN STØTTE: – Våre bedrifter har fått null støtte for å kompensere eksplosiv vekst i dieselprisene. Nå får vi bare håpe regjeringen kommer med relevante tiltak i statsbudsjettet, sier MEF-direktør Julie Brodtkorb til Utemiljø. (Foto: Jørn Søderholm).

– Dette kan bli en mørk vinter

– Med tre-prosent-regelen er det mange bedrifter som ikke får støtte, selv om de står i en krise, sier Julie Brodtkorb, administrerende direktør i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF). Brodtkorb slakter den nye strømstøtteordningen regjeringen presenterte før helgen.

Tekst: Eva Alnes Holte Foto: Jørn Søderholm

Den statlige strømstøtten skal etter regjeringens forslag favne bedrifter som kan dokumentere et strømforbruk over tre prosent av omsetningen – det regjeringen kaller strømintensive bedrifter.

– Krevende balansegang

– Arbeidet med strømstøtte for næringslivet har vært en krevende balansegang, der vi på den ene siden må unngå å skape ytterligere press i norsk økonomi, samtidig som vi ønsker å gi strømintensive bedrifter hjelp til å omstille seg, sa næringsminister Jan Christian Vestre på pressekonferansen. Han antok at ordningen vil kunne hjelpe omlag 20 000 bedrifter i områder med spesielt høye strømpriser.

– Null støtte

MEF – Maskinentreprenørenes Forbund – er en bransje- og arbeidsgiverorganisasjon hvor hovedtyngden av medlemmene driver maskinell anleggsvirksomhet.

– Våre bedrifter har fått null støtte for å kompensere eksplosiv vekst i dieselprisene, sier Brodtkorb.
– Et viktig budskap fra næringsministeren var at vi som «driver business» må velte de ekstra ordinære kostnadene over på kundene. Vel, cirka 80 prosent av kontraktene våre er med Vestre selv, altså det offentlige. Svaret vi får fra både kommuner og fylkeskommuner er at de har så store økte kostnader selv at de ikke kan ta våre ekstraordinære kostnader. Men da regner vi med regjeringen fyller på lommebøkene hos offentlige byggherrer i statsbudsjettet?