Trygge og spennende lekeplasser for barn med funksjonsnedsettelser

Her var det en klynge med trær som skulle gjøres mer tilgjengelig for elevene. Lekeplassen fikk ingen spesielle tilpasninger til funksjonsnedsettelser – bare noen små endringer for å gjøre den tryggere for brukere med nedsatt syn.

Skreddersydde lekeplasser

Publisert Sist oppdatert

 De gjorde trærne tilgjengelige og laget en trygg og morsom lekeplass for barn med ulike funksjonsnedsettelser. – Spennende! sier prosjektleder Magnus Andre Lidal i Høyt & Lavt Parksystem.

 På hjemmesiden forteller de om ekstremsnekkerne sine. Men det trenger ikke å være spektakulært for at klatrepark- og lekeplassbyggerne i Vestfold skal gjøre det spennende for brukerne. Eller for prosjektlederen.

 Hørsel og syn

Trygt og spennende

Lidal snakker om lekeplassen som han har hatt ansvaret for på Signo grunn- og videregående skole i Andebu. Elevene på skolen har hørselsnedsettelse i kombinasjon med ulike funksjonsnedsettelser. Noen av dem har alvorlig syns- og hørselsnedsettelse, og noen er døvblinde.

– Prosjektet var spennende. Skolen hadde en klynge med trær som de ønsket å gjøre mer tilgjengelig for elevene, forteller han.

– Erfaringen vår er at de som har funksjonsutfordringer, ønsker å delta i de samme aktivitetene som alle andre, sier prosjektleder Magnus Andre Lidal i Høyt & Lavt Parksystem. Her fra Park- og anleggsmessen 2023 hvor han blant annet presenterte lekeapparater.

– Vi laget design som baserte seg på tankene og ønskene deres for området, sier Lidal. Det gjorde at trærne fikk følge av en ny stolpe for å utvide området og gjøre plass til en zipline.

 Trygg

– Designen ble presentert for personalet, og de fikk komme med innspill. Resultatet ble en trygg og spennende lekeplass for alle. Signo tok godt imot, og vi er veldig stolte av den, konstaterer prosjektlederen.

Høyt & Lavt bygger zipliner og lekeapparater, men også store og små klatreparker, tretopphytter og broer. – Vi lever for arbeid i høyden, heter det på hjemmesiden.

 Klatrepark

Overgangen

Tidligere har bedriften bygd lekeplass blant annet på Berg skole i Larvik. Der var uteområdene slitte og hadde noen få tradisjonelle lekeapparater. Litt etter litt ble apparatene ødelagt, men ikke skiftet ut.

Skolen ønsket å forvandle hele uteområdet og gi elevene mulighet til å velge mellom flere aktiviteter som passet til interessene deres. For å få til det, ble skoleområdet delt opp i ulike soner med forskjellige arenaer for lek og fysisk aktivitet, både for de minste og de største på skolen. Lekeplassen smelter sammen med naturen og er blitt en klatrepark med hindre, nett, ziplines og tretopphytter. Nå brukes den også til fritidsaktiviteter og konkurranser.

 DNT-løype

I zipline.

På den andre siden av Oslofjorden har Høyt & Lavt laget aktivitetsløype for DNT Nedre Glomma. Foreningen har turisthytte som den ville gjøre det mer attraktivt å besøke. Den ligger i et skogsområde, to kilometer fra parkeringsplassen.

Løype med to vanskelighetsgrader, attraktiv for barnefamilier og gjerne også de som er blitt så store at det er vanskelig å få dem med på tur – og to gapahuker. Det var ønsket. Løype og gapahuker er bygd på en ås der materialene ble fraktet inn med helikopter for å unngå slitasje i terrenget.

 Skulpturpark

Svolvær Skulpturpark er også et prosjekt hvor Høyt & Lavt har vært inne. Christian Ringnes donerte skulpturen «Eye of the North» og en klatrepark i det samme parkområdet.

Løype!

Nå er klatreparken blitt så populær at naboene klager på ungestøy og gledeshyl, ifølge leverandøren.

 Som alle andre

På Signo grunn- og videregående skole ble det i utgangspunktet ikke gjort noen spesielle tilpasninger for funksjonsutfordringer:

– Erfaringen vår er at de som har funksjonsutfordringer, ønsker å delta i de samme aktivitetene som alle andre, sier Magnus Andre Lidal.

I etterkant ble det gjort noen små endringer for å gjøre det tryggere for brukere med nedsatt syn å navigere rundt inne i hyttene. – Det å tilpasse seg kundens behov og ønsker er noe vi driver med til daglig, sier Lidal.