Park- og anleggsmessen på Lillestrøm

Noen av utstillerne byr også på lek og moro og spennende utfordringer på lekeplassene og i klatreparkene - som Magnus Lidal fra Høyt og lavt.

Rekordmange utstillere på Park og Anlegg i år

Publisert Sist oppdatert

Første dag av fagmessen er over. 200 utstillere innen lekeplassutstyr, parkmøbler, gravplassutstyr, belysning, vannhåndtering, rør, avfallshåndtering, stein, planter og trær har fått vist seg frem for publikum. Inntrykkene er mange og beina såre, men for en gjeng hyggelige fagfolk og for en entusiasme de har for det de driver med!

– Det er tydelig at messen dekker et fagområde mange er opptatt av, mener prosjektleder og messegeneral Marit Sagen.

Vi forstår godt at prosjektleder Marit Sagen elsker jobben sin. Hun har vært messegeneral for Park og Anlegg siden 2017 og sier at hun regner flere av utstillerne som venner. Nå gleder hun seg over rekordmange utstillere - hele 200 fordelt på to haller, til sammen 18000 m2. 

– Det er helt fullt, vi kunne gjerne hatt en hall til! 

Det er tydelig at Park og Anleggsmessen dekket et fagområde som mange er opptatt av, mener Sagen.  – Antall besøkende har økt betraktelig, år for år. Beslutningstakere både i privat og offentlig sektor kommer til messen for å se produktnyheter og få faglig påfyll. 

Norske anleggsgartnere - miljø og landskapsentreprenører (NAML) står for det faglige programmet på messen .

 

Arve Solhaug Håkon Hellekås og Karoline Sofie Stangeland fra Multilux som nettopp har levert belysningen til idrettshallen Terningen Arena i Elverum. Det er ikke bare-bare; man må passe på at lyset ikke blender, ikke gir refleks på gulvet eller flimring på TV – blant annet.

For første gang avholdes messen på onsdag og torsdag, tidligere har det bestandig vært torsdag og fredag. Det er bedre synes flere av utstillerne Næring24 snakket med: Fredag blir ofte en kort dag, de besøkende har ikke lyst til å bruke ettermiddagen på messe, da vil de hjem å ha helg. Og utstillerne er som regel helt "pumpa" etter to dagers messe. – Godt å ha fredagen å komme seg på, humrer de. 

Siri Galland Grønli fra selskapet Gind vil ta steinen tilbake i bybildet. - Ingen grunn til å velge asfalt, mener hun.

Siri Galland Grønli er nykommer på messen med selskapet Gind som produserer og utvikler produkter til bygulv og vei. 

 Galland Grønli vil ta steinen tilbake i bybildet. – Det er ingen grunn til å velge asfalt, mener hun.  – Med Gind-fugen kan man legge naturstein på lik linje som asfalt. 

Den spesielle fugeblandingen ble oppfunnet av faren hennes for å unngå at sopbiler, andre belastninger og vann tar med seg fugene. 

– Hans partikkelbaserte og bitumenbaserte løsning  gjør det raskt å fuge alle typer natursteinsdekker. 

Galland Grønli syntes farens løsning var for god til ikke å nå ut i markedet. Følgelig sluttet hun i jobben som prosjektingeniør på plattform for å starte familiebedriften Gind. 

 

Bjørn Sandbakk fra Sandtools har laget avrettere som er bedre for ryggen. – Vi anleggsgartnere må slutte å kravle langs bakken, sier han og vet av erfaring hvor stor skade det kan gjøre på rygg og knær. 200 anleggsgartnere har gått god for utstyret, sier han, og forteller at en field manager i USA har vist interesse for å bruke avretteren på baseballbaner.

 Vi trasker videre i hallene og støter plutselig på fire blide gutter, alle fra anleggsgartner Wikholm i Bergen. De synes det er gøy å være på messe og innrømmer gjerne at de gleder seg litt til å ta seg en tur på by´n i Oslo etterpå.

BLIDE GUTTER FRA WIKHOLM I BERGEN: Fra venstre Endré Kolås, Mathias Garnes, bTor Andre Wikholm og Johannes Bakkebø.
Trefeller Derek Wheeler fra trepleiefirmaet En mot tre viser frem en sele Husqvarna har laget sammen med Tevfeldberger.

 

Per Olav Fredheim fra Fredheim Maskin AS stiller med sitt gedigne knuse- og sikteverk. Det er første gang han er på messen.

 

Bjørn Kaas setter seg ned til ære for fotografen. Husqvarnas nye, store gressklipper går på batteri og er beregnet på store parkanlegg.
Litt moro skal man også ha på messe - her spiller Utemiljøs medierådgiver Markus Andresen mot Stein Bang-Ellingsen i Sommerbutikken. Hvem som vant får bli en hemmelighet!

 I år pågår messen på onsdag og torsdag i motsetning til i fjor hvor man for første gang avholdt messen torsdag og fredag. 

– Det var et prøveprosjekt, sier Marit Sagen. - Vi opplevde at mange besøkende fra stat og kommune dro tidlig hjem på fredag. Utkjøring fra hallene på fredag og lørdag skapte også problemer med hensyn til transportører. 

Utstillerne vi snakket med synes det er bra at arrangørene er gått tilbake til onsdag og torsdag – både av hensyn til publikum og til dem selv: "Vi er som regel helt pumpa etter to dagers messe og vil også gjerne kunne slappe av fredag ettermiddag". 

I morgen er det ny dag på messen. Marit Sagen håper på rekord i antall besøkende også.  – I fjor kom det 3500 til tross for ufyselig snøvær, kanskje kommer det 4000 i år? Vi får se!

Torger Lingelem fra Rocks of Norway da han var i ferd med å bygge opp standen sin. Foran står de nye "legoklossene" alle kan bygge hva de vil med.