Sandkasser og rollespill

Sandkasser og rollespill

Tekst: Eva Alnes Holte Foto: Varde Lek og Park

LOV Å LEKE: Det er lov for voksne å leke litt også! Avdelingsleder Vidar Flovikholm i Varde Lek & Park prøver de nye bilene.

Barna elsker å kjøre buss eller fiskebåt, fylle bensin og gjemme seg i indianertelt. 

– De siste årene har det vært de store rollelekene våre som har solgt mest, sier Vidar Flovikholm, avdelingsleder i Varde Lek og Park som produserer lekeapparater og utemøbler.

Fortsatt er det imidlertid slik at de fleste lekeplasser skal ha huske, sklie og sandkasse, men utover det varierer ønskene veldig, forteller han.

– At det er forskjellige ting for ungene å leke med, er nøkkelen til en vellykket lekeplass.

Balansegang

Flovikholm sier at det stilles stadig større krav til slitestyrke og enkelt vedlikehold.

– Det kan være en balansegang å veie gode egenskaper i bruk opp mot at produktene samtidig skal være bærekraftige. Da skal produktene helst også være både kortreiste, ikke skadelige for miljøet og kunne gjenvinnes på en enkelt måte.

VANNLEK: Illustrasjonsbilde.

Vedlikeholder og reparerer

Varde Lek og Park har samarbeidet med Kristiansund kommune om vedlikehold og reparasjon av lekeplassutstyr siden 2019. Flovikholm forteller at det kan dreie seg om alt fra enkle reparasjoner som å bytte en slitt huskekjetting til mer omfattende oppussing der større deler av lekeapparatet må erstattes.

– Det er viktig å kjenne regelverk for lekeplasser og lekeplassutstyr for å vite hva vi har lov til å gjøre, og også erfaring og kunnskap om materialer og konstruksjon for å vurdere hva som er fornuftig å gjøre noe med – eller ikke.

Målet er å ivareta sikker bruk, og å forlenge levetiden til utstyret.

– Kanskje trenger det bare en liten reparasjon for å ha flere år med trygg lek i seg. Det er fornuftig økonomisk, og godt bærekraftsarbeid, mener Flovikholm. – Ikke minst er det fint for ungene!

Varde Lek og Park

Varde Lek og Park er en av tre produksjonsavdelinger i Varde AS. Varde AS er en arbeids- og inkluderingsbedrift som jobber med å gi mennesker bistand til å komme seg videre ut i jobb eller utdanning. Lek og Park har holdt på med dette i mange år, og sitter med en kompetanse om barn og lekeplass, mennesker og utemiljø, som mange andre ikke har.

Lek og Park ønsker å produsere lekeplass og parkutstyr for framtiden, og jobber mot å ha en bærekraftig produksjon med ansvarlig forbruk.