Norges grønne fagskole - Vea:

Vea Fagskole

Tradisjon og innovasjon i grønne fag

Norges grønne fagskole - Vea, som ligger i vakre Ringsaker kommune, har gjennom over hundre år vært en ledende utdanningsinstitusjon innen hagebruk, anleggsgartnerfaget, blomsterdekoratørkunst og grønn helse. Fra sin opprinnelse som en skole for kvinner i 1923 til dagens moderne fagskole, tilbyr Vea en unik kombinasjon av tradisjonell fagkunnskap og nyskapende teknologi.

Et levende læringsmiljø  

Med en campus omgitt av vakker natur, inspirerende undervisningslokaler og et stort bibliotek med over 7000 titler, er Vea et sted hvor studentene kan fordype seg i fagene. Mange av studentene bor på skolens internat under samlingene, som ofte varer fra tre til fem dager. Dette skaper en intens læringsarena der de kan fordype seg i studier, samarbeide og knytte sterke bånd til medstudenter.

En fagskole i utvikling 

Rektor Stein Aarskog, som har vært ved Vea i 15 år og rektor i 13 av dem, forteller at skolen har gjennomgått en betydelig utvikling de siste årene. Historisk sett var Vea primært en skole for gartnere og blomsterdekoratører. Etter at anleggsgartnerstudiet ble en del av porteføljen i 2012, har skolen utvidet sitt tilbud betydelig. I dag tilbyr Vea studier innen anleggsgartnerfag, interiør, historiske anlegg, grønn helse og ledelsesstudier for maskinentreprenører, i tillegg til de tradisjonelle fagene.

– Vi har gått fra tre fagskolestudier til å ha hatt opptil 23 studier på det meste. Vi ønsker å være en fagskole som de ulike bransjene ønsker å samhandle med, og vi tilpasser oss stadig arbeidslivets behov, sier Aarskog.

Fleksible utdanningstilbud 

Vea er kjent for sin fleksibilitet og evne til å tilby utdanning der folk bor. Anleggsledelse tilbys eksempelvis som et ambulerende studium, der undervisningen gjennomføres i byer som Tromsø, Bergen og Trondheim, i tillegg til fast gjennomføring på Skedsmokorset. Dette er en del av skolens satsing på å gjøre høyere yrkesfaglig utdanning mer tilgjengelig.

Bærekraft og klimatilpasning i fokus 

En stadig viktigere del av grønne fag er beredskap og klimatilpasning. Vea har de siste årene økt fokuset på hvordan naturbaserte løsninger kan bidra til å skape mer robuste lokalsamfunn. Skolen har for eksempel bygget regnbed som en del av undervisningen for å håndtere store nedbørsmengder, samtidig som det gir studentene innsikt i viktige klimatilpasningstiltak.

En unik campus

Campus på Vea er et eldorado for grønne fag. Området inkluderer gartneri, planteveksthus, staudefelt og undervisningsrom spesielt tilpasset ulike fagområder. Studentene får jobbe praktisk med alt fra klipping av eplehekker til anlegg av regnbed for overvannshåndtering. Skolen har også et unikt samarbeid med bransjen, der eksterne fagfolk bidrar med gjesteforelesninger og kurs.

Livslang læring og faglig fellesskap

 Vea er en skole for voksne studenter, og gjennomsnittsalderen på studentene er ca 35 år.

– En klasse på Vea er et utrolig sterkt kompetansemiljø i seg selv, fordi studentene kommer inn med høy kompetanse allerede. Læringa skjer ikke bare i undervisningen, men gjennom erfaringsutveksling mellom studentene, forteller Aarskog.

Selv om digitale læringsløsninger blir stadig mer utbredt, opplever Vea at studentene verdsetter de fysiske samlingene.

– Å være i en faglig boble i noen dager gir en helt annen dybdelæring enn digitale kurs alene kan tilby, sier han.

Fremtidens Vea Vea har store ambisjoner for fremtiden. Skolen er i ferd med å utrede et nytt natursmart signalbygg, hvor sirkulære prinsipper og naturbaserte løsninger vil være i fokus.

– Vi ser på muligheter for å integrere håndtering av overvann, rensing og gjenbruk av vann, samt bruken av planter både inne og ute. Vi vurderer å kombinere veksthus, kantine og en storstue i ett bygg, sier Aarskog.

Innovasjon og ny teknologi

Vea er ikke bare forankret i tradisjon, men ligger også i front innen bruk av ny teknologi i undervisningen. Blomsterdekoratører og anleggsgartnere har blant annet fått mulighet til å bruke AR-briller (Augmented Reality) for å se detaljer i arbeidsteknikker som tidligere var vanskelig å demonstrere for store grupper. Dette gir studentene en helt ny måte å lære på, samtidig som det øker kvaliteten på opplæringen.

Skolen ser også til Stortingsmelding 26 (2008–2009) om klimaendringer, og hvordan Vea kan bidra til å utvikle kompetanse for et mer klimaberedt samfunn.

"En stadig viktigere del av grønne fag er beredskap og klimatilpasning. Vi kan ikke bare bygge oss ut av problemene, vi må lære av naturen og bruke den som en del av løsningen."