Treets fagdag 

– Sagene bydel har doblet antall innbyggere i løpet av de siste åa. Akerselva Miljøpark tåler ikke så mye mer, advarte Tørres Rasmussen fra Bymiljøetaten på Treets Fagdag. Rasmussen, som også sitter i redaksjonskomiteen for Utemiljø & Idrettsanlegg, starter mandag som avdelingsleder for landskapsarkitektur i Multiconsult.

– Vi må si nei oftere 

Publisert

– Her snakker vi med menigheten, men vi må få folk som ikke er opptatt av trær til å forstå verdien av dem. Det betyr at vi må si nei oftere,  sa Tørres Rasmussen fra Bymiljøetaten under Treets fagdag i Oslo denne uken. 

– Øyafestivalen er for eksempel en total belastning for Tøyenparken. Det kom innn noen søknader fra konsertarrangørene hvor de bad oss om å fjerne noen trær for at folk skulle se bedre.  Og hvorfor skal vi på død og liv kjøre inn i et fredet grøntområde  som Frognerparken fordi det skal være et terrengløp der? Vi er nødt til å si nei oftere og vi må få forståelse for det også blant folk som ikke er så glad i trær.  

OsloTrær 

Samarbeid og kommunikasjon ble en gjenganger under paneldebatten på Treets fagdag. 

SNAKKET TIL MENIGHETEN Fra venstre: Lina Oma fra NLA ledet debatten mellom Marianne Aas, Plan- og bygningsetaten, Tørres Rasmussen, Bymiljøetaten, Hanne Johnsrud, Trekontoret og Linda Veiby fra Riksantikvaren.

Bak fagdagen stod prosjektet OsloTrær som er en dugnad som skal få hele byen med på å plante trær.  I salen satt  fagmiljøer og interesserte i privat og offentlig sektor. Hensikten med dette årlige arrangementet er å skape bevissthet rundt trærnes betydning for byen, dele kunnskap, diskutere aktuelle problemstillinger og nye løsninger.

– Vi trenger noen lokomotiver

Grønne arealer spises stadig opp i byutviklingen. 

– Vi trenger noen lokomotiver som går foran slik OsloTrær gjør, sa Linda Veiby fra Riksantikvaren. – Vi har vært for snille når det gjelder å ta vare på det grønne. Hun tok også til ordet for mer forskning på trær i et endret klima. Hun var opptatt av følelser knyttet til trær: – Vi ser hvordan folkestemmene reiser seg når vi feller trær. Trær, kanskje mer enn bygdekulturminner, tilhører fellesskapet. 

 Sykler eller trær?

– Det har vært dager da jeg ikke har vært spesielt stolt over å jobbe i bymiljøetaten med tanke på trær,  medgikk Tørres Rasmussen som tilføyde at det "heldigvis finnes noen gode eksempler på trebevaring i Oslo:

– Sykkeltilpaskning fra Carl Berners Plass i øst til Majorstua ble for eksempel gjennomført uten at et eneste tre ble hogd. 

Holdningsendring

– Vi har en gul liste over bygningene, i morgen kan vi lage en grønn liste over trærne, sa Hanne Johnsrud fra Trekontoret. Hun mener det må en holdningsendring til blant folk flest: – Hvis du har et tre i hagen din, er det da ditt eller tilhører det fellesskapet? Vi må bli flinkere til å se trærne, både de som er der og de som burde være der. Vi små se trærne som en del av miljøene de står i.

Alle paneldeltakerne vare enige om at det manglet en helhetlig plan over byutviklingen, at det ble bygget stykkevis og delt og at de forskjellige etatene, landskapsarkitektene og interesseorgansiasjonene måtte bli flinkere til å snakke sammen.