LAV KRONEKURS HJELPER PÅ TRE-EKSPORTEN

HAAKON OG BJØRNEN: Som skogeier er Haakon Gjems ofte i skogen, men har aldri vært så nær bamse i virkeligheten som her på Grue Rådhus hvor han driver næringsrådgivning.
HAAKON OG BJØRNEN: Som skogeier er Haakon Gjems ofte i skogen, men har aldri vært så nær bamse i virkeligheten som her på Grue Rådhus hvor han driver næringsrådgivning.

– Skognæringen er blitt veldig internasjonal

Publisert Sist oppdatert

 I høst leverte de telefonstolper til Gaza, nå er det slutt på det. 

– Vi måtte snu oss fort rundt og finne nye eksportområder, forteller skogeier Haakon Gjems. Dét var ikke vanskelig takket være den lave kronekursen. Innlandsmarkedet er derimot krympet kraftig inn.

– Det bygges jo nesten ikke innenlands nå , forklarer Gjems. Nå går mye av det de omsetter i skogen til Sverige og Europa ellers. – Den lave kronekursen hjelper på eksporten. Skognæringen har alltid vært veldig internasjonal og det er en fordel nå. 

 Traktorkjøring om kvelden

 Gjems forteller om en krevende næring i stadig utvikling. 

– Vi er underlagt mange miljøstandarden og sertifiseringer. Samtidig er det en næring som har utviklet seg og vil fortsette med det fremover. 

 Til daglig jobber Gjems som næringsrådgiver i Grue kommune. Det betyr mye traktorkjøring på kveldstid. I år har de også tatt i bruk droner.

 Fra skog til økonomi

Haakon Gjems er næringsrådgiver om dagen og skogbruker om kvelden..
Haakon Gjems er næringsrådgiver om dagen og skogbruker om kvelden..

Haakon Gjems vokste opp på en landbrukseiendom i Solør. Lenge tenkte han på å utdanne seg innen skogbruk. Etter videregående tok han et halvårig kurs på en skogskole. – Det var en fin tid, godt å bruke kroppen sin til å hogge ved og fint å bli kjent med andre unge fra hele landet som delte min interesse for skog, minnes han.

 

 Etter kurset begynte han på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås for å fortsette studiene der. Så skiftet unge Gjems studieretning og gikk inn for økonomi i stedet. 

– Jeg har hatt god bruk for både den praktiske skogbiten og for økonomien, både som skogbruker og næringsrådgiver, sier han i dag. 

 Ringen er sluttet

Haakon Gjems studerte videre i USA og fikk jobb i Eksportrådet. Der ble han kjent med Werner Christie som hadde vært landets helseminister.

– Vi jobbet med norske teknologibedrifter som ville inn på det amerikanske markedet. Werner hadde masse prosjekter fra norske bedrifter som ville til USA for å få inspirasjon og markedsadgang til dette store markedet.

 Nå er sirkelen sluttet for Haakon Gjems. Han drar god nytte av begge utdanningene og jobberfaringene – næringsrådgivning på jobb, skogbruk og internasjonal handel på «fritida».