
Regjeringen foreslår totalforbud mot nedbygging av myr – gjelder 9 prosent av Norges areal
Regjeringen ønsker å styrke klima- og naturpolitikken gjennom et lovfestet vern av norske myrområder. Onsdag 2. juli sendte Miljødirektoratet, på vegne av Klima- og miljødepartementet og Kommunal- og distriktsdepartementet, ut et forslag på høring om å forby nedbygging av myr.
Forslaget omfatter både grunn og dyp myr – og gjelder hele landet.
– Klima- og naturpolitikken henger tett sammen, og Arbeiderpartiet-regjeringen er opptatt av å stoppe nedbygging av verdifull natur, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen i en pressemelding.
Unntak bare ved tungtveiende hensyn
Forbudet foreslås forankret i plan- og bygningsloven §1–8a – tilsvarende regelverket for strandsonen. Kommunene vil ha mulighet til å gi dispensasjon gjennom reguleringsplan, men bare dersom en «klar overvekt av interesser» taler for det.
Energi- og vassdragstiltak vil fortsatt kunne vurderes som før, ettersom slike tiltak allerede gjennomgår grundige konsesjonsprosesser.
Ifølge Norsk institutt for naturforskning (NINA) har norske kommuner allerede avsatt 164 kvadratkilometer myr til fremtidige utbygginger i sine arealplaner.
Myr som karbonlager og leveområde
Bakgrunnen for forslaget er både klimagassutslipp og tap av naturmangfold. Nedbygging av myr fører til store utslipp av CO₂, og anslag viser at videre nedbygging kan gi utslipp på mellom 19 og 55 millioner tonn CO₂-ekvivalenter – mer enn Norges totale årlige utslipp.
I tillegg er myr viktige leveområder for en rekke arter. Over 600 rødlistede arter er knyttet til våtmark i Norge, ifølge tall fra Miljødirektoratet.
– Myr spiller en avgjørende rolle for karbonlagring, vannregulering og biologisk mangfold. Derfor er dette forslaget et viktig steg i riktig retning, uttalte Eriksen i forbindelse med høringsstart.
Aktuelt for uterom og anleggsbransjen
Et generelt forbud mot nedbygging av myr vil kunne få konsekvenser for aktører innen landskapsutforming, idrettsanlegg og offentlige uterom – spesielt i kommuner hvor myr utgjør en vesentlig del av tilgjengelig areal. I slike tilfeller vil dokumentasjon av samfunnsnytte og alternativ vurdering av lokalisering bli avgjørende.
Samtidig harmonerer forbudet godt med pågående satsinger på myrrestaurering og naturbaserte løsninger. Eksempler som restaureringsprosjektene ved Norsk grønn fagskole Vea viser hvordan myrområder kan gjenvinne sin funksjon som karbonlager og naturlig flomsikring – tiltak som nå får ytterligere tyngde gjennom det varslede lovverket.
Høringsfrist og videre behandling
Forslaget er nå ute på høring, med frist for innspill satt til 1. november 2025. Deretter vil regjeringen ta stilling til endelig lovformulering og fremme et forslag for Stortinget i løpet av våren 2026.