Skole-NM flyttet til Hagemessen på Lillestrøm i april

ÅRETS BESTE I LANDET: Dave Derner og Isak Kjølner, begge fra Gjennestad videregående, gikk til topps i skole-NM i anleggsgartnerfaget 2023. Vanligvis arrangeres mesterskapet av World Skills i samarbeid med videregående skoler. I år fikk de ingen statlig støtte og konkurransen ble avlyst. Norske anleggsgartnere, miljø og landskapsentreprenører (NAML) dro til og arrangerer NM på Hagemessen i Lillestrøm neste vår.

Neste år blir Hagemessen ekstra spennende

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen gir ingen penger til skole-NM 2024 i anleggsgartnerfaget. For synd, syntes Norske anleggsgartnere-, miljø og landskapsentreprenører (NAML) som brettet opp ermene for å arrangere konkurransen på Hage-messen i stedet. Dermed blir det mange vakre, nyskapende, flotte og romantiske hager å se for et stort publikum i april. 

I dommerpanelet: Kjersti Bergesen.

Hvert år konkurrerer stadig flere studenter og lærlinger i forskjellige yrkesfag å bli norgesmester. Skole-NM i anleggsgartnerfaget har etter hvert fått lange og gode tradisjoner. Konkurransen anses som svært viktig for å sikre rekruttering, men neste år er det avlyst i sin nåværende form.Beslutningen ble tatt i et felles møte mellom WorldSkills Norway og Skole-NM koordinatorene hos fylkeskommunene. Avlysningen begrunnes med manglende avklaringer omkring nivå på statlig finansiering av WorldSkills Norways aktiviteter. 

Flott å gi neste generasjon en utfordring

I dommerpanelet: Finn Schjøll

– For synd, mente NAML– som sammen med Hagemessen brettet opp ermene for å gi studentene en arena å konkurrere på likevel. De er glade for å ha dette til:

 - Neste år har vi en tydelig tilstedeværelse på Hagemessen. Her skal vi jobbe sammen med både eksisterende og nye samarbeidspartnere og leverandører fra bransjen, og sammen sette i stand flotte inspirasjonsområder som publikum kan kose seg i, forteller regionsleder Øst, Amund Berger i en pressemelding fra Hagemessen. – Det er derfor veldig bra at vi kan kombinere de to aktivitetene og gi neste generasjon en god utfordring. 

 Dommerpanelet

Foreningen Norske Hagedesignere tegner opp fem spennende temahager som studentene igjen skal bygge. NAML står klar for å veilede dem gjennom selve oppbyggingen og Hagemessen bidrar med et kjendistungt dommerpanel.

 - Vår alles Finn Schjøll, Espen Skarphagen fra Sommerhytta og ikke minst Kjersti Bergesen fra Tid for Hage (og Hjem) har takket ja. Sammen med representanter fra Worldskills og NAML skal de bedømme og komme frem til den beste hagen og vinnerlaget, sier prosjektleder Cecilie Svabø fra Hagemessa. 

Romantisk, lettstelt og japanskinspirert

Hagene de skal bygge vil inneholde følgende tema: Romantisk Rosehage , Urtidshage,  japanskinspirert hage, Lettstelt hage og  Hyttehage (ved sjøen) 

Juryen skal bedømme hagene etter følgende kriterier: Planlegging 2. Gjennomføring/løsninger 3. Estetikk opp mot tegning 4. HMS 5. Samarbeidsevne 

Vinnerne vurdert til YrkesNM

Fredag 12. april kl. 11 starter bedømmingen og det kåres et vinnerlag i faget. Vinnerlaget vil videre få muligheten til å bli vurdert for deltakelse i yrkesNM, med de eldre og mer erfarne fagfolkene. Vinnerne herfra deltar i de internasjonale konkurransene Euroskills (EM) og Worldskills (VM). 

Bjørn Valstad i World Skills er lettet over at det likevel blir et skole-NM neste vår: 

 - Dette er veldig artig. I anleggsgartnerfaget er det et lite og tett miljø fra få skoler. Det at vi faktisk klarer å opprettholde denne aktiviteten i 2024, hvor studentene i tillegg får vist seg fram på selveste Hagemessen – det er strålende!