Norges-mester i treklatring

Daniel Holter-Hovind jobber til daglig i Aktiv Skogpleie.

Arboristen fra Fetsund vant NM

Publisert Sist oppdatert

 – Konkurransen var like tøff som i fjor, sier Daniel Holter-Hovind (25) som har vunnet NM i treklatring to år på rad. Nå gleder han seg til å representere Norge i EM og VM.

 Norgesmesterskapet gikk av stabelen på Ås i helgen. Deltakerne må gjennom en rekke øvelser. Daniels favorittøvelse er arbeidsklatring. Da starter man i toppen av treet og skal gjennom flere poster mens man jobber seg nedover.

 – Jeg synes det er spesielt morsomt å prøve å gjøre det så fort som mulig!

 Øvelsen «Belayed speedclimb» synes han derimot ikke noe særlig om. Da skal man klatre så raskt som mulig opp i treet fra grein til grein.

God stemning

 – Det kan minne mye om buldring. Det er også den øvelsen jeg presterer dårligst, så kanskje derfor jeg ikke liker den.

 Daniel smiler, stolt og glad over å være norgesmester for andre år på rad. Han forteller om god stemning på campen og om hvor hyggelig det er å møte gamle kollegaer og å bli kjent med nye fjes:

–Det er alltid morsomt å høre nye historier, erfaringer og klatreteknikker andre kommer med, og hvor jeg kan dele min kunnskap.

 Hva var premien?

– Premien var en veldig fin, ny elektrisk motorsag fra husquarna. Og det å kunne representere Norge i EM og VM. EM arrangeres i Kroatia og VM i Atlanta, Georgia.

Ble arborist ved en tilfeldighet

Daniel Holter-Hovind er født og oppvokst i Fetsund hvor han fremdeles bor. Arborist ble han ved en tilfeldighet: - Jeg gikk gjennom en katalog for hvilke linjer man kunne velge på videregående og syntes arborist-linja så spennende ut.

Dermed var beslutningen tatt. Holter-Hovind dro til England for å lære om trepleie og treklatring. Da han kom hjem igjen fikk han jobb i Aktiv Skogpleie  som har sin base i Rolvsøy i Fredrikstad.

– Sjefen min, Pål Alexandersen, anbefalte meg å ta norsk sertifisering på Fagskolen Vestland på Hjeltnes.

 Europasertifisert arborist

Arboritstutdanningen på Hjeltnes er et toårig deltidsstudium som man kan ta ved siden av jobben. Det gjorde Daniel. Da han var ferdig med studiet, ville han videre. Neste steg var å ta en europeisk sertifisering; European Tree Worker. Norsk Trepleie Forum arrangerer eksamenen i Norge.

Daniel jobber fremdeles i Aktiv Skogpleie der jobben i hovedsak består av beskjæring av parktrær.

– Men vi gjør alt fra planting av trær, flytting av trær, vi gjør arbotommåling, bistår ved graving i rotsonen av trær, tilstandsvurdering av trær og felling av trær.

Daniel Holter-Hovind har aldri angret på valget han tok ved en impuls.