Vær forberedt!

Vær forberedt!

Tekst : Eva Alnes Holte Foto: Eva Alnes Holte

RÅD MOT RÅDYR: Gartner Skjelbek har mange tips til hvordan du holder rådyrene unna rosebuskene.

De grønne skuddene er allerede begynt å komme på busker og trær mange steder i landet vårt. Nå gjelder det å være forberedt før rådyrene kommer og spiser dem opp!

Når de ikke finner mat nok i skogen, søker rådyrene til hager og parkanlegg.

Særlig er de glad i roseknopper. Gartner Jane-Christin Skjelbek i hagesenteret til Felleskjøpet på Kløfta får ofte spørsmål fra fortvilte hageeiere som oppdager at rådyrene har forsynt seg av roseknoppene.

– Heldigvis har vi mange gode tips og kjerringråd som holder rådyrene borte fra godsakene i parker og hager, sier Christin.

– Man kan dele opp oasis, dynke dem i blodmel blandet med vann og salmiakk og henge opp bitene eller setter dem på grillspydd i bedene. Blodmel får man kjøpt hos oss.

Et annet virksomt tips er å lage en spray med disse ingrediensene: 1 toppet ts chilipulver, 1 toppet ts hvitløkspulver, 3 egg og kokende vann. Hell 1 liter kokende vann over det tørre, og la det trekke et par timer. Knekk oppi 3 egg, bruk stavmikseren og hell alt oppi sprutflasken. Fyll deretter på med tre liter vann og spray på plantene med 1-2 ukers mellomrom.

– Spør oss om hva slags planter de liker som du kan ha i hagen eller parken. De er ikke glade i gule blomster som for eksempel hestehov eller blomster med sterk duft som for eksempel lavendel.

MISLIKER: Lager du en blodmel-coctail eller ruster deg med gule blomster og netting er sjansen stor for at rådyrene stikker videre.

Skadedyr

Vi kan fort møte på noen utfordringer i hager og uterom – det være seg sykdommer på plantene eller skadedyr av stort og smått.

– Har det oppstått rare flekker, hull eller andre avvik på plantene dine, er noe av det beste du kan gjøre faktisk å ta bilder av det og oppsøk hagesenteret hvor du kan vise dette og få hjelp, anbefaler gartneren.

Brunsneglen er en av verstingene. Du kan se mange av dem i hager og uterom når det er høy luftfuktighet og etter mye nedbør.

– Heldigvis får man kjøpt effektive midler som bekjemper de sleipe sneglene. Eller man kan sette plantene i plantekasser.

 Lus av forskjellig slag elsker de ferskeste og nyeste bladene på plantene.

– Klipp dem av og fjern nye skudd og planter på busker og trær slik at nye, friske skudd kan vokse ut igjen, råder Skjelbek.