Bytrærs hverdagsstress:

Utfordringer og løsninger
Bymiljøene våre transformeres i et stadig høyere tempo. Tiden da gigantene, de store, majestetiske trærne dominerte torg og gater i generasjoner er forbi. Bytrærne våre dør eller fjernes lenge før de rekker å gi reell gevinst. Før de gir skygge, binder karbon og styrker biologisk mangfold. Før de i det hele tatt har fått betalt for seg selv.
I denne utgaven av spalten vil vi belyse noen av de vanligste stressfaktorene for bytrær samt opplyse om ulike tiltak for å minske disse faktorene i norske byer. Det finnes mange løsninger for å håndtere bytrærs utfordringer, men landskapsplanlegging og forvaltning må tilpasses en ny tid, hvor både naturen og menneskers behov balanseres bedre.
Dagens bytrær må vike for utbygging og infrastruktur
Vi planter trær, men gir dem ikke vekstvilkårene de trenger. Under bakken møter røttene harde barrierer og infrastruktur som rør, kabler og underjordiske p-anlegg. Over bakken presses trærne inn i trange tregruber mellom fortau og vei. Byene våre fortettes, men vi kompenserer ikke for tap av vekstvolum. Resultatet? Enorme kostnader, ingen trær av vesentlig størrelse og null langsiktig verdi.

Urbane stressfaktorer
Vi som bor i norske byer, kan merke at trærne våre er stresset når vi snubler over gatebelegg hevet av rotpress. Dette viser tydelig at treets voksested er underdimensjonert. Utbedring av slike skader er i realiteten ikke mulig ettersom det innebærer å heve belegget eller senke røttenes plassering. Derfor er det nødvendig med forebyggende løsninger.
Begrenset jordvolum, komprimering og tette flater
Tette overflater hindrer vann i å trenge ned til jorda, mens komprimert jord hemmer oksygentilførselen. Tilgang på tilstrekkelig jordvolum fritt for barrierer er avgjørende for trærs helse. Jorda fungerer som biofilter ved å rense vann og binde forurensning samtidig som LOD-funksjonen bidrar til effektiv overvannshåndtering. Disse bivirkningene styrker både trærnes etablering og byens økosystemtjenester.
Skader fra feil vedlikehold og bygging
Menneskelig aktivitet som feilaktig beskjæring og vedlikehold svekker trærnes struktur og helse. Gjentatt bruk av gressklippere nær stammen fører ofte til barkskader, som igjen gjør trær mer sårbare for sykdom og råte.
Vår byggeaktivitet og forvaltningen rundt dette utgjør en stor trussel for bytrær. Røtter blir skadet av graving og jordsmonnet blir komprimert av tunge maskiner. Slike skader blir ofte ikke synlige umiddelbart, men vil over tid føre til forringelse og redusert levetid.
Trærs behov og menneskers bevegelsesmønster
Det er utallige eksempler hvor feil har vist seg å være dyre. Å investere i gode tilrettelagte voksesteder fra starten av er ikke bare gunstig for trærne, men også økonomisk fornuftig.
Under oppgraderingen av et trikkestopp i Oslo sentrum var det ønsket å bevare eksisterende trær. Vi utførte gassmåling, fuktovervåking og dekomprimering av voksestedet.
Trikkestoppet ble ferdigstilt, men raskt oppsto det skader i rotsonene og ytterligere komprimering fra mennesketråkk som senere måtte løses med sperringer og gjerder. I etterkant var det tydelig at gangveien ikke var plassert der folk naturlig ville gå, noe som førte til at snarveier oppstod i trærnes rotsoner. Dette viser viktigheten av grundig planlegging.
Tiltak for bedre vekstforhold
Først når klima og nedbør nå har blitt et problem, blir byutviklingen endret. Men fremdeles med lite fokus på trær. For å redusere stresset på bytrær er følgende avgjørende:

- Tilrettelegging for trær og mennesker – Planlegge byrom med tanke på både trærs behov og menneskers bevegelsesmønstre.
- Tidlig planlegging – Integrere trærs behov i byutvikling og byggeprosjekter for å unngå dyre og unødvendige tiltak senere.
- Større jordvolum – Sikre tilstrekkelig plass for rotsystemet slik at det kan utvikle seg i et sammenhengende, barrierefritt jordvolum.
- Rotbeskyttelse – Bruk av løsninger som rotguide og trebunkere for å beskytte røtter mot komprimering samtidig som installeringen tåler tung trafikk.
- Overvåking – Bruk av moderne sensorteknologi som f.eks. fuktsensorer for å overvåke tilgjengelig vann på voksestedet slik at tiltak kan justeres før skader på trærne blir permanente.
- Jordforbedring – Dekoprimerimering av jord med luftspader og bruk av BioLift-teknologi. Kartlegging av jordhelse på voksestedet med gassmålinger.
- Sertifiserte arborister – Før, under og etter prosjekter hvor trær er involvert må det benyttes fagfolk med ETW/ETT/VETcert.
Gjennom bevisste tiltak kan vi skape et miljø hvor bytrær ikke bare overlever, men faktisk trives og vokser seg store for å fortsette å gi uvurderlige økosystemtjenester til byene våre.