Tveter + Lund = Tveter & Lund AS

Tveter + Lund = Tveter & Lund AS

Maskinentreprenør-familien Tveter og anleggsgartner-familien Lund har nå gått sammen i det nye firmaet Tveter & Lund AS. Med en ordrereserve på 180 millioner de neste to årene har de stor tro på fremtiden.

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Tveter & Lund AS

Pål Lund er et kjent navn i anleggsgartnerbransjen, og mange har vært spente på hva han skulle finne på etter at han solgte seg ut av Norges største anleggsgartnerfirma, Steen & Lund AS. Han har flyttet hjem igjen til Tjølling i Vestfold, og i hjembygda fant han sine nye samarbeidspartnere.

For ett år siden ble det kjent i bransjen at Pål Lund hadde kjøpt seg inn i maskinentreprenøren Bjørn & Øyvind Tveter AS, og skulle starte nytt anleggsgartnerfirma. Tidligere i år startet han firmaet Anleggsgartner Øst AS som blir en del av Tveter & Lund Gruppen.

LES OGSÅ: Ny anleggsgartnerutdanning i Oslo og Bergen

Totalt 60 ansatte

Det nystartede firmaet Tveter & Lund AS blir operative fra 1. januar med totalt 60 ansatte inkludert Anleggsgartner Øst AS.

Bjørn & Øyvind Tveter AS ble etablert for over 40 år siden, og Øyvind Tveter har takket for seg i firmaet. Det er hans aksjepost Pål Lund har overtatt. Bjørn Tveter er fortsatt største eier, og har også med seg sønnen Thor Olav i firmaet.

Pål Lund blir arbeidende styreleder i det nye firmaet.
Bjørn Tveter blir med videre en stund til i Tveter & Lund AS.

Men det er familien Lund som nå er i førersetet med Per Anders Lund som daglig leder og Pål Lund som arbeidende styreleder.

– Dette har jeg kjempetro på. Da jeg flyttet hjem til Tjølling etter at jeg solgte meg ut av Steen & Lund, var jeg på utkikk etter et solid og ryddig firma uten slitsom historie å dra med seg, og det fant jeg i min egen hjembygd. Bjørn og Øyvind Tveter, både firmaet som sådan og menneskene bak, er bunnsolide. Dog drevet på en traust måte, som en liten håndverksbedrift. Nå skal vi opp en klasse, som å gå fra barnehagen til 1. klasse, sier Pål Lund.

– Vi kom til et punkt der vi skjønte at vi måtte utvikle oss inn i ei ny tid, og at vi trengte noe nytt inn i ledelsen og på eiersiden. Det ble Pål, og det er jeg veldig glad for. Vi trengte det. Nå blir det på mange måter en ny generasjon som tar over. Øyvind har gitt seg, jeg blir med en stund til, men alderen er jo der. Tor Olav blir Tveters mann i den nye ledelsen, og sammen med Pål og Per Anders har jeg stor tro på at de tar oss med inn i ei tid der miljøaspektet blir stadig viktigere, slår Bjørn Tveter fast.

LES OGSÅ: Steen & Lund ble for store og tapte penger

Et tøft lokalmarked

Vestfold og Larvik er et marked der mye skjer, men også der det er mange som kjemper om jobbene. En trend er at jobbene stadig blir større, ikke minst fra det offentlige. Det gjelder å vinne de stor anbudene som går over år. Det er stor forskjell fra den gang Tveter-familien startet opp på 70-tallet og de fleste oppdragsgiverne var bønder som skulle ha utført en jobb, til dagens situasjon der særlig kommunene legger jobber over flere år ut på anbud, som det firmaet nå har med Porsgrunn kommune.

– For meg har det vært viktig å skape gode arbeidsplasser for folka våre. Vi har aldri dratt for langt unna med jobbene, folk skal kunne reise hjem etter endt arbeidsdag. Jeg tror vi har skapt et godt arbeidsmiljø og mange har vært med lenge. I disse koronatidene savner jeg å samle alle sammen, poengterer Bjørn.

– Vekst er ikke noe mål i seg selv, men får vi jobber og gjør de godt, så blir det en følge av det vi gjør, repliserer Lund.

Uten de rette folkene på laget er imidlertid strategier verdiløse. Derfor gjennomsyres også tankegangen av å både rekruttere de beste og skolere alle som allerede er på plass. Det er ingen hemmelighet at det er kamp om de gode folkene i bransjen. Både til å lede anleggene og til å utføre de mange oppgavene som må til i maskiner og nede på bakken.

– Derfor må det bli kult og stats å jobbe hos oss. Vi må bygge opp en solid stab, og da er det godt å ha med seg «gamlekarane» som har bygd opp et godt navn og som vet å ta vare på sine. I dag ser vi at de som tar fagutdanning nærmest er klare for jobber før utdannelsen er over. Da må det jobbes aktivt på et tidlig stadium for å få inn gode folk, og det skal vi gjøre, sier Pål Lund med overbevisning.