STERKE KARER MED UTSTYRET I ORDEN. Fra venstre: Mekaniker Ole Magnus Syljyuberget, lærer Ole Ivar Lierhagen, lafter Bart Gevers og rørlegger Vebjørn B Sønsteby

I det daglige er de rørlegger, mekaniker, lafter og lærer. Nylig dro de norske karene sammen til Stuttgart for å møte verdenseliten i Timbersports ; gamle dagers skogsarbeid.

Alle øvelsene er tatt ut fra skogbruket i gamle dager.

Vebjørn B. Sønsteby i øvelsen standing block chop: en øvelse hvordan man feller trær med øks fra gamle dager.

– Teknikken er fortsatt den samme, men utstyret har forandret seg en del med tiden, forklarer Vebjørn Bleka Sønsteby.

Ole Ivar Lierhagen i øvelsen Singlebuck. I gamle dager ble utstyret brukt til å felle og kappe trær, i konkurransen brukes den til å kappe en skive.

Timbersports er en internasjonal konkurranseserie i ekstremsport som ble startet i 1985 i USA og kom til Europa i 2001. Sportens røtter går helt tilbake til 1800-tallets Australia og New Zealand, da tømmerhuggere konkurrerte mot hverandre gjennom å hugge ned trær og sage dem opp.

Ole Magnus Syljuberget i øvelsen Underhand Chop hvor man simulerer hvordan de kappet opp trærne med øks ute i skogen for å få de med seg ut av området.

Sønsteby forteller at han og de andre på laget trener mye hver for seg , men at de prøver å samles før mesterskapene for å trene på lagbiten og vekslinger i stafetten.

Stafett

Bart Gevers i øvelsen Stock-saw hvor man bruker en helt vanlig standard motorsag for å kappe to skiver innenfor 10cm (5 cm og 1 skive når det er lag).

Konkurransen går ut på en stafett hvor hver utøver utøver hver sin øvelse etter tur. Lagene konkurrerer to og to mot hverandre i utslagsheat. Det laget som raskest fullfører alle fire grenene, går videre til neste heat.

Før selve konkurransen må lagene gjennom en tidskvalifisering. Der plasserte Norge seg på en 14. plass, noe som gjorde at de havnet i «Siste sjanse» for å kjempe om en plass i den ordinære runden.  Norge slo både Ungarn og Nederland i disse heatenen og gikk videre til ordinær runde.

Ole Lierhagen (foran det norske laget til venstre) takker det ungarske laget for kampen . Ungarn kom på 17. plass.

Australia ble i år som i Gøteborg i fjor kåret til verdensmester da konkurransen var over. Norge havnet på 10. plass av 20 nasjoner i konkurransen – like bak det svenske landslagets 9. plass – og en forbedring på hele fire plasser siden lagkonkurrensen 2022.

– Vi har trent mer og kommer hit med mer erfaring – det har gått kjempebra! Vi har utviklet oss mye fra i fjor, sier Bart Gevers.