Slik gjør du tujaen klar for vinteren
Tujaen er elsket og hatet. Steller du den riktig, belønnes du med en flott hekk som er grønn hele året. (Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter) 

Slik gjør du tujaen klar for vinteren

– Like viktig som å beskytte hekken mot den sviende vårsola er å sørge for en god avmodning på høsten sier Torgeir Koteng, anleggsgartner og daglig leder i Hagespesialisten. 

Tekst: Eva Holte Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter/Hagespesialisten

Tujahekken er elsket og hatet, likevel er den den en av de mest vanlige hekketypene. Koteng minner om at det finnes mange andre hekketyper: bøk, agnbøk ,søtmispel, mange spireaarter  barlind , sypress 

– Og så kan vi ta med syrin , skjærsmin, blærespirea , gullbusk og enda er det flere, sier han.  

Vanning 

– Steller du pent med tujaene, får du en flott hekk som er grønn hele året. Vanskjøtter du den, forfaller den og blir gusten. Les tidligere artikkel om tujahekken.

Noen glemmer å klippe den. Da ender den  opp med å bli altfor høy og gjør hagen mørk og trist. Du skal klippe tujaene når de har den høyden du ønsker at hekken skal ha.  

– Men alle hekker må ikke være formklippet, det er også flott med hekker som vokser noe mer fritt, synes Koteng. Se hvordan du klipper tujahekken her.

Det er også viktig å følge opp med vanning utover høsten. Tilpass vanning til vær og nedbør, råder Koteng. 

Gjødsling 

Dersom du har en nyplantet hekk, kan du gjødsle flere ganger årlig. 

 – Men husk at det er viktig at høstgjødselen ikke stimulerer strekningsvekst ,men rotutvikling. Her kan de fleste nitrogenfattige gjødsler fungere. De har ofte den felles betegnelsen høstgjødsel. Det er også viktig å være sparsommelig med gjødsel på høsten, kanskje bare en tredjedel av det man gjødsler på våren.  

Plant små tujaer på høsten 

Drømmer du om å ha rammet inn hagen din med en tujahekk neste sommer? Du kan trygt plante små tujaer nå, forsikrer Koteng. Hold deg unna større tujaplanter, de kan være sårbare for vinterskader.  

Normalt vokser tujaen cirka ti cm per år, det er noe forskjell på artene.  

– Ikke plant altfor tett, inntil to per meter fungerer bra. Husk å beskjære tujaene minst en gang pr år helt fra de er små.Hekken skal være smalest på toppen og bredest i bunn.Plantene må også få mulighet til å bli litt større hvert år. Ønsker du en to meter høy hekk, må du starte under det å la den få legge på seg 1 cm per år. 

Da holder hekken seg tett og fin. 

Tuja er et tre 

Vi har lett for å glemme at de velfriserte tujabuskene i hagen egentlig er trær, påpeker anleggsgartneren. 

– Tujaene kan bli veldig høye, sier Koteng og forteller om en tuja på Vestlandet som ble felt når den var 25 m høy. Da var stammen så tjukk at to menn ikke klarte å holde rundt den. 

Nesten alle privatkundene til Hagespesialisten  har eller har hatt tujahekker.  

– Med riktig stell er tujahekken flott og grønn sommer som vinter, sier Koteng. Ved siden av å være daglig leder i Hagespesialisten er han  sensor ved bedømming av fagprøver i anleggsgartnerfaget.