Besøk skiferhytta, slapp av på skiferbenkene og hils på fjellreven

BESØK SKIFERHYTTA: Like ved skiferbruddet ligger skiferhytta, bygget nesten utelukkende av skifer. Hytta er åpen for befariing. (Foto: Minera Skifer)

Se opp for Oppdal

Publisert

Den majestetiske naturen med sine urgamle, snødekte fjell tar nesten pusten fra deg. Endorfinene stiger i kroppen mens du suser nedover skibakkene. Men Oppdal er helt konge om våren og sommeren også - og et Soria Moria for de steinglade. 

Oppdal er en kommune i Trøndelag fylke. Den grenser i nord til Surnadal og Rindal, i nordøst mot Rennebu, i øst mot Tynset, i sør mot Folldal, Dovre og Lesja og i vest mot Sunndal. Store deler av landområdene i kommunen er fjellområder, blant annet Dovrefjell i sør og Trollheimen i nord. Kommunen er mest kjent for skianlegget som strekker seg over fire fjell og består av 35 nedfarter og 13 skiheiser. Kanskje ser du en av fjellrevene i farten også.

Fjellbygda Oppdal byr på store naturopplevelser som turgåere vet å sette pris på.

 Soria Moria for de steingale

Men fjellreven er der om sommeren også og naturen er minst like vakker.

Vi snevrer inn skrytereportasjen av Oppdal til de steingale tilreisende som får blod på tann og syn for segn når de besøker fjellkommunen. Oppdal er nemlig et Soria Moria for alle som er høye på stein året rundt. Her hviler store fjell, her ligger Minera Skifer og deres skiferbrudd, her kan vi beundre en skiferhytte eller hvile beina på solvarme skiferbenker.

Skifer fra istiden

SÆTERFJELLVEIEN: Veien opp til skiferbruddet heter Sæterfjellveien, Lenger opp fiinner vi Minera Skifer, skiferhytte og skiferbenker. (Foto: Minera Skifer)

Minera Skifer har brudd på Sæterfjellet i Oppdal og i svenske Offerdal. Skiferen fra Oppdal er 650-750 millioner år gammel – fra da istiden forandret kontinenter og hav forsvant.

SLENG DEG NEDPÅ: Oppe på Sæterfjellet i området rundt fjellrev-stasjonen og parkeringen for turgåere står det også flotte skiferbenker, laget av arkitektstudenter fra Oslo på en av Mineras årlige skifercamp´er. Tanken bak er sosialt samvær og avslapping og alle kan benytte seg av benkene.

Lokale steinhuggere foredler skiferen. De bruker stort sett de samme verktøyene i dag som for hundrevis av år siden. Det er umulig å erstatte alt det steinhuggerne gjør med roboter og teknologi, leser vi på Mineras hjemmeside. De produserer skifer i alle størrelser og utførelser til private og offentlige prosjekter.

Skiferhytta

Litt ovenfor bruddet og innover på Sæterfjellet ligger Skiferhytta. Hytta er nesten utelukkende bygget av skifer, kanskje som seg hør og bør med skiferbruddet i nabolaget. Hytta er åpen for befaring.

 Skiferbenkene

I området rundt fjellrev-stasjonen er det også satt ut skiferbenker for alle dem som trenger et pust i bakken. Benkene ble laget av arkitektstudenter fra Oslo på en av Mineras årlige skifercamper for studentene. En av benkene er utformet som en sirkel – perfekt for sosialt samvær og grilling i midten. En annen er laget av kun restmaterialer. Begge benkene blir behagelig oppvarmet av sola – til glede for både turgåere og fjellrev som trenger en pust i bakken.

Avlstasjon for fjellrever

FJELLREVEN SLAPPER AV Fjellreven nyter tilværelsen på den solvarme skiferbenken. Sæterfjellet kan også skilte med en avlsstasjon for fjellrev.

Benkene ligger i nærheten av avlstasjonen for fjellrever. Fjellreven er en truet art i Norge. På avlstasjonen avler de opp og setter fjellreven ut i naturen. Hvert år vokser det opp fjellrevvalper i avlsstasjonen som slippes ut i nøye utvalgte fjellområder i Norge. Siden avlsprogrammet for fjellrev ble startet i 2005 er totalt 469 fjellrever fra avlstasjonen på Sæterfjellet satt ut i den norske fjellheimen.

Opplevelsene står med andre ord i kø i Oppdal.

URGAMMELT OG MODERNE: Minera Skifer er forankret i en flere hundre år gammel historie. I dag produserer selskapet skifer i alle størrelser og utførelser til private og offentlige prosjekter. (Lars Petter Pettersen/ Minera Skifer)

  

 

 

.