Norsk Lyspris 2023

Rehabilitering av gatelykt i Moss sentrum vant i klassen for bærekraft.

Norges mest lysende ideer

Publisert

OSLO ONSDAG:  Vinnerne av Norsk Lyspris 2023 ble kåret på Vulkan Arena under Lysets Dag i går. I år kom det inn rekordmange  47 nominasjoner til årets gjeveste hedersbevisning innenfor lys og belysning.

Lyskultur er en non-profit medlemsorganisasjon og kompetansenettverk innen lys og belysning. Organisasjonen står bak Norsk Lyspris som deles ut årlig i seks kategorier.

Ida Thorendahl

– Juryen har hatt en tøff jobb, konstaterte daglig leder Ida Thorendahl som ledet det faglige programmet og prisutdelingen. 

Passe mengde lys

Lys gir økt trygghetsfølelse og kan mange steder være viktigere for publikum enn tilstedeværelse av vektere, ble det sagt innlederne på scenen. Samtidig advarte man mot for kaldt og sterkt lys som kunne blende og faktisk gjøre sikten dårligere. Ikke minst ble det advart mot lysforurensning til skade både for mennesker og dyr.  På den annen side ble det poengtert at lysbransjen treffer godt på flere av FNs bærekraftmål, at overgangen til led har vært bra både kostnadsmessig og miljømessig. Utemiljø vil fortelle mer om dette senere. 

Beste utendørsprosjekt: Fasadebelysning Holmenkollen Park Hotel, Dragebygget 

"Park Hotel, Dragebygget er et godt eksempel på hvordan lys kan tilføre kvalitet til og fremheve arkitektur".

Fra juryens begrunnelse: Fasadebelysning Holmenkollen Park Hotel, Dragebygget er utført med en nennsom hånd og er et godt eksempel på hvordan lys kan tilføre kvalitet til,og fremheve arkitektur. Løsningen har en vakker historisk materialitet, og er blitt en sterk og tydelig karakter på sin plassering. Fasadebelysningen er gjennomtenkt for å unngå strølys, sjenerende blending, og lysforurensning. Samtidig som den er stemningsfull, storslått, høytidelig, og fremstår nesten litt mystisk.

Løsningen er et viktig bidrag i klimadebatten og et godt eksempel på et rehabiliteringsprosjekt i overgangen til LED med presise lysfordelinger. Den viser tydelig hvordan lyssetting av bygg har utviklet seg de siste tretti årene.

Belysningen er formmessig gjennomarbeidet, generøs og innbydende, og som oppfyller sin rolle med belysning av et historisk bygg på en forbilledlig måte.

Kategorien Ung: Parkbelysning og økologisk forurensning

“Parkbelysning og økologisk lysforurensning” angriper et aktuelt tema, og knytter på en forbilledlig måte sammen teori og praksis, noe som oppfordrer til videre utforskning av prosjektet, heter det i juryen. Den fremviser også en fremtidsrettet holdning som styrker relevansen innen lysdesignfeltet.

Vinneren av kategorien Ung imponerte juryen dypt med sitt bidrag. – Prosjektet etterlater inntrykk av aktualitet, med en imponerende og fremtidsrettet dybde.

– Vi håper at denne økte kunnskapen om hvordan lysdesignere kan håndtere lysforurensing i praksis, vil ha en varig positiv effekt, og at prosjektet vil fortsette å informere og påvirke alle som arbeider innen lysdesign og belysning

Bærekraft: Rehabiliteringen av gatelykt i Moss sentrum

Vinner i klassen Bærekraft ble rehabiliteringen av gatelykt i Moss sentrum.

– Rehabiliteringen av gatelykt i Moss sentrum har på en forbilledlig måte lykkes med å ivareta flere aspekter innen bærekraft, roser juryen. De fremhever godt samspill mellom byggherre, rådgiver, leverandør og produsent. Dette samspillet mener jurymedlemmene bidro til at rehabiliteringen endte opp med en løsning som ikke bare var langt mer energieffektiv enn den opprinnelige - man fikk samtidig økt kvaliteten på måter som gjorde at anlegget - tross tradisjonell estetikk - leverer lysnivå, fargegjengivelse og komfort tilpasset dagens behov og forventninger.  – Belysningen bidrar nå til at det historiske bymiljøet får vist seg frem i all sin prakt.

Beste tekniske løsning/produkt:  Kontrollsystem - Intility fasadebelysning SG39

– Kontrollsystem - Intility fasadebelysning SG39, som vinneren har døpt "What you see is what you get", byr på imponerende grad av fleksibilitet som også tillater tilpasning til ulike aktuelle merkedager og hendelser.

Juryens begrunnelse: – Kontrollsystem - Intility fasadebelysning SG39 skiller seg ut ved å tilføre prosjektet fleksibilitet og dynamikk, som ikke bare forbedrer den funksjonelle siden av bygget, men også skaper et varig inntrykk og fremhever merkevaren. Dette oppnås ved å nøyaktig balansere de viktige egenskapene til bygget, inkludert estetikk, bærekraft, brukervennlighet og innovative funksjoner, og integrere dem på en måte som virkelig setter dette prosjektet i en særstilling.

Åpen klasse :Fjord Oslo 2022 

– Fjord Oslo 2022 skaper en visuell lysende estetisk bevegelse og skaper en wow-effekt.

 – Fjord Oslo introduserer et bredt publikum for nye og kunstneriske måter å bruke lys på. Dette er gjort på en forbilledlig måte og kan inspirere til ny og kreativ bruk av lys og lysteknologi. Helt enkelt et godt bidrag til lysbransjen. Vinneren av Åpen klasse oppmuntrer til  utvikling av mer kunstnerisk bruk av lys og teknologi. Her har man skapt en unik opplevelse midt i den mørkeste og mest stille tiden på året. Prisvinneren bidrar til å aktivisere Oslo sentrum, og den gir en inkluderende, magisk og inspirerende opplevelse for både Oslos innbyggere og besøkende.

Lyset settes på agendaen for alle, og sprer et viktig budskap langt utenfor belysningsbransjen. Her oppnår vinneren en wow- effekt og det inspirerer ved å vise hvordan lyset kan brukes til å fremheve forskjellige visuelle stemninger ved bruk av lys.

Hver installasjon er unik og har sin egen tekniske løsning. 

Løsningen tilfører noe til det åpne byrom og lar folk utforske byrommet slik de pleier, samtidig som de opplever hvordan lys kan forvandle det til en helt ny opplevelse. Juryen håper at prisen kan inspirere til flere lysende arrangementer. 

Beste innendørs prosjekt: Nasjonalmuseet - en balansert tidløs opplevelse  

Juryens begrunnelse: Årets vinner av beste innendørsprosjekt tilfredsstiller en rekke klima- og miljøkrav. Blant annet er prosjektet et forbildeprosjekt i Futurebuilt og ivaretar krav til både energieffektivitet og passivhus.

Nasjonalmuseet viser et bygg som krever stor fleksibilitet og som er tilrettelagt for differensiert bruk. Dette er løst gjennom god koordinering, kvalitet og detaljering av belysningen i samspill med andre fag eller aktører. Det er vektlagt armaturutstyr med et tidløst, klassisk og ærlig uttrykk. Flere leverandører er benyttet, men sluttresultatet er balansert og gir et helhetlig totalinntrykk.

Armaturene er hensiktsmessig plassert og et tydelige visuelle hierarkier er skapt.

Samspillet mellom generell belysning, fleksible belysningsløsninger og spesialkonstruert belysning er mesterlig løst. Belysningen er med på å skape en sammenheng og balanse mellom de ulike arealene. Det er aktivt spilt på kontraster mellom lys og skygge samtidig som den visuelle forståelsen er opprettholdt.

Nasjonalmuseets belysning utendørs og innendørs spiller på lag og bygget fremstår som et landemerke. Bygget har allerede blitt et visuelt ikon sentralt plassert i bybildet. 

MANGE LYSE IDEER: Alle de nominerte til Norsk Lyspris 2023.

Beste utendørsprosjekt: Eiere av prosjekt/produkt: Eiendomsspar AS/ og Rica Eiendom - Oppdragsgiver/leietaker: Eiendomsspar AS

UNG: Eiere: Birthe Haddal, Tobias Bergan, Helene Ryjord og Hanne Svea - Oppdragsgiver: Universitetet i Sørøst-Norge, Institutt for optometri, radiografi og lysdesign

Åpen klasse: Eier av prosjekt, oppdragsgiver og installatør: Fjord Studio AS - Lysdesign: Anastasia Isachsen - Arkitekt: Fjord Studio AS (Kurato og Produsent) - Leverandører: Konsertsystemer AS, Plexon AS, Lyskomponenter AS, mange internasjonale kunstnere 

Beste teknisk løsning/ Produkt:  Eier av produktet: Intility as - Oppdragsgiver/leietaker: Intility AS - Lysdesign: Asplan Viak AS - RIE: Prosjektering, dimensjonering og kursfortegnelser mm er utført av CP Norway as - Leverandør og installatør: CP-Norway as

Bærekraft: Eier: Moss Kommune - Oppdragsgiver: Moss Kommune - Lysdesign: Zenisk; ansvarlig: Kristin Bredal, prosjektleder: Hilde Olaisen, Bao Ahn Pham - RIE: Torbjørn Moe, Moss kommune - Leverandør: SML lighting - Installatør: Z-elektro   

Beste Innendørs prosjekt: Eier av prosjekt/produkt og oppdragsgiver: Statsbygg - Lysdesign: Henning Larsen (tidligere Rambøll) - RIE: Rambøll - Arkitekt: Kleihues & Schuwerk - Leverandører: Zumtobel, Targetti, Erco, Fagerhult, iGuzzini, AKB Lighting m/Bega og Led Linear, Flos, Glamox, XAL, PSLab, Catellani & Smith - Installatør: Caverion