De har sett lyset
Espenes rasteplass (Foto: Lyskultur)

De har sett lyset

I går ble vinnerne av Norsk Lyspris 2022 kåret. Espenes Rasteplass vant i kategorien for beste utendørsprosjekt. Beste tekniske løsning gikk til ASKO Oslofjord og Slottskandelabrene på slottsplassen ble kåret til beste spesialdesignede produkt til prosjekt.

Tekst: Eva Alnes Holte

Norsk Lyspris er en årlig prisutdeling etablert av Lyskultur. I år – på Lysets Dag – fant den sted på Doga i Oslo.

Temaet for kvelden var bærekraft og lysforurensning. Lyskultur hadde invitert fysiker, vitenskapsformidler og programleder Andreas Wahl til å holde hovedtalen om lys og mørke. Wahl hadde publikum i sin hule hånd da han fortalte om hvordan lyset og stjernene kom til og «klumpene» i universet begynte å utvikle seg.

– Dette er vitenskapenes skapelsesberetning, men jeg synes den er like vakker som den andre, sa han. – Tenk at du og jeg faktisk er laget av stjernestøv!

TROLLBANDT PUBLIKUM: Fysiker Andreas Wahl hadde publikum i sin hule hånd under hovedtalen om lys og mørke. (Foto: Eva Alnes Holte)

Beste utendørsprosjekt

Espenes rasteplass ble kåret til beste utendørsprosjekt. I juryens bedømmelse heter det blant annet at det hersker liten tvil om at belysningen harmonerer med byggsverket og skaper en destinasjon som tydeliggjør sammenhengen mellom arkitektur og landskap.

Beste tekniske løsning

ASKO OSLJOFORD vant pris for beste tekniske løsning. –Her har det vært fokus på lys til riktig sted, med riktig mengde lys og armaturer med god teknologi som gir muligheter for avskjermet og kontrollert lys uten å foreurense, heter det i juryens bedømmelse.

ASKO Oslofjord  (Foto: Lyskultur)

Beste spesialdesignede produkt til prosjekt

Den nye belysningen på slottsplassen er basert på originale foto av tidligere lykter.
Juryen gir honnør til en tidsriktig, grasiøs og vakker belysning som gjenskaper det historiske uttrykket på slottsplassen.

Historiske slottskandelabre (Foto: Lyskultur)

Åpen klasse

Lysinstallasjonen 2 PIAN på Honnørbrygga, utenfor Oslo Rådhus, vant i åpen klasse. Her har juryen latt seg imponere over at prosjektet gir observatøren rom for refleksjon med en potetisk og tankevekkende lyskunstinstallasjon.

2IPAN  (Foto: Lyskultur)

Norsk Lyspris Ung

Dennis Widlic vant med lysestaken DAWN som beveger seg med tiden. Juryen falt for det innovative og potetiske uttrykket. – Lysestaken er et resultat av utforskning og testing, hvor en bevegelig og estetisk skulptur formidler tid som er gått, og tid som er igjen.

Dawn (Foto: Lyskultur)

GRUPPEBILDE AV ALLE VINNERNE : Den årlige tildelingen av Norsk Lyspris løfter frem noen av de beste norske lysprosjekter og lysprodukter. Her er de glade vinnerne av Norsk Lyspris 2022. (Foto: Lyskultur)