Park- og anleggsmessen
Mindre mat til biene blir mindre mat til oss
30 prosent av maten vi spiser kommer fra planter som er pollinert av insekter. Men disse nyttige skapningene forsvinner dag for dag og i stort omfang over hele verden. Hvordan kan vi redde dem?
– I Norge har vi mange forskjellige arter av villbier; 35 humler-arter, 172 solitære bier og én art honningbie, forteller Ida Tindeskog, fagansvarlig i NAML, anleggsgartner og «blomsterbonde».
Vi har også en rekke arter av sommerfugler, biller og fluer som pollinerer. Felles er at blomstenes pollen og nektar er deres viktigste næringskilde. Men nå finner mange av dem ikke lenger den maten de må ha for å overleve.
I dvale om vinteren
– Insektene går i dvale i den kalde årstiden. De våkner ved fem til ti grader – da må de finne mat, sier Tindeskog. Hun foreslår å la plenen vokse i mai for å få opp litt blomstring til biene. – Høyt gress skaper et hyggelig miljø. Man kan også sette opp et insektshotell. Det må stå solrikt slik at gjestene kommer.
Tindeskog foreslår at vi sørger for blomstring i hagene og parkene vår, sommer høst og nevner en rekke stauder. Du finner dem på blomstermeny.no.
–Hvis jeg blir tvunget til å velge en staude, tror jeg at jeg lander på Kaukasusskabiosa med sine vakre blomster i hvitt og forskjellige blånyanser. Den blomstrer fra juni til frosten tar den.
Ufarlig galskap
Ida Tindeskog har dyrket snittblomster på friland i en årrekke i Blomsterhagen på Abildsø. Hun betror publikum at «det skjer noe med deg når du går i en åker dag ut og dag inn: - Da blir omgivelsene gjengen din og man må får et forhold til plantene. Det blir litt som om man har familien rundt seg. Det er litt galskap, men ikke en farlig galskap!