De gjør grunnfjell til vakker gatestein

KLIKK PÅ VIDEOEN OVER: Skal vi kunne bruke norsk stein i norske gater og torv, må noen jobbe som steinhoggere. Vi har besøkt steinkunstnerne i Naturstenskompaniet i Halden.

Tekst: Bjørnhild FjeldFoto/video: Tore Fjeld

I det siste har vært mye snakk om at Norge importerer store mengder granittstein fra Kina og andre land. Heldigvis har vi fortsatt en høyst oppegående steinindustri i Norge.

Les også: Vil lage ny steinalder i Norge

Gjør hele prosessen

En av bedriftene som henter ut blokker fra steinbrudd og deretter lager ferdige steinprodukter, er det svenskeide Naturstenskompaniet.

De har steinbrudd i Halden og Røyken, der tilsammen 6 steinhoggere henter ut blokker fra fjellet. I tillegg jobber 15 mann i fabrikken Skjeberg der blokkene deles opp og videreforedles til brostein, murer, kantstein og andre vakre steinelementer til gater og parker.

Dagfinn har jobbet ved denne maskinen i 20 år. Han synes han har den beste jobben på hele fabrikken. Det kan imidlertid bli kaldt på beina om vinteren. Derfor har han sjefen kjøpt sko med batteridrevne varmere til ham. Han fryser ikke lenger da.

Det å være steinhogger er ikke en jobb for hvem som helst. Du må være sterk, nøyaktig og kreativ. Du må like fysisk arbeid, men til gjengjeld trenger du ikke å dra på treningssenter etter arbeidstid. Og ikke minst kan du ikke være redd for dårlig vær.

Enten så slutter du etter 6 måneder, eller så forblir du steingal resten av livet, sier de i steinbransjen.

Denne unge mannen hadde utplassering fra skolen på steinfabrikken. Han var godt fornøyd med å kunne jobbe i stedet for sitte på skolebenken.

– Du må like å jobbe ute, det er det viktigste. Og så må du kunne lese fjellet. Du må se hvilken retning fjellet skal deles, sier Leif-Arne Karlsson, som har snart 20 år bak seg som steinhogger med arbeidsplass i steinbruddet på Skriverøya ved Halden. Tiden går fort i denne jobben, han stortrives.

Tøff jobb, stor trivsel

De som jobber på fabrikken i Skjeberg er like fornøyde med arbeidsplassen.

Selv om stadig mer av produksjonen automatiseres, er det fortsatt mye håndverk i steinbransjen. En av teknikkene er flamming, som skaper en ru overflate på steinen.

– Det er vel ikke noe verre dette enn en annen jobb, mener Ivan Johansen, som av fabrikksjef Bjørn Stubberud blir beskrevet som helt i verdenseliten innenfor steinhoggerfaget. Sammen med sin faste arbeidskompanjong Gregor Zyga bruker han hammer, meisel og andre håndredskaper for å hogge ut en sittebenk av én stor granittblokk.

– Det er en tøff jobb å være steinhogger, ingen tvil om det. Men vi har veldig liten utskiftning av våre ansatte. Så det tyder på at de trives, sier Rolf Lundmark, som eier Naturstenskompaniet og driver 17 steinbrudd og 4 fabrikker i Norge og Sverige.

Les mer om norsk steinindustri i neste nummer av Tidsskriftet Utemiljø som kommer 10. februar 2020.

Disse ferdig tilhogde steinene av Røyken-granitt, skal leveres til Det kongelige slott, som terrorsikring,