By-blomster redder biene

By-blomster redder biene

Ny forskning tyder på at balkongkasser og skråninger med ugress kan beskytte ville bier mot utryddelse.

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Tore Fjeld

Tidligere har man tenkt at jordbrukslandskap har vært bra for ville bier og andre insektsarter. Men når slåttemarker og engbeiter blir borte, hva gjør biene da?

– Mengden slåttemarker har gått enormt tilbake de siste 100 åra. De er blitt en rødlistet naturtype i Norge, forteller Markus Sydenham ved NINA, Norsk Institutt for Naturforskning, til Forskning.no.

Nettstedet skriver at undersøkelser fra blant annet Tyskland og Storbritannia har vist en alarmerende nedgang i antall insekter i kulturlandskapet.

Svaret er i byen

Dette høres dramatisk ut, for alle som har sett «Biefilmen» på kino vet hva som skjer uten insektene. Men svaret kan ligge nærmere enn vi tror, nemlig i byene.

LES OGSÅ: Vi bør gi byene flere blomster

Forskeren Panagiotis Theodorou fra Martin Luther University Halle-Wittenberg og kollegaene hans konkluderer med at byene faktisk kan være tilfluktssteder for insekter som ikke lenger trives på landet, ifølge Forskning.no.

La gressklipperen stå

NMBU-forsker Anne Sverdrup-Thygeson mener vi kan legge til rette for mer natur og variert natur i byen.

– Ikke bare blomsterrike arealer, men også sandbakker og små skogholt med dødt trevirke. Vern om hundremeterskogene, sier hun til Forskning.no.

Har du for eksempel en gressplen kan du la gressklipperen stå og lage blomstereng i deler av hagen. Eller du kan fylle krukker og balkongkasser med blomstrende planter som gir mye nektar og pollen. Hvilke dette er, kan du finne på nettstedet blomstermeny.no.