Brunsneglene har fått norske gener og blitt sterkere

Brunsneglene har fått norske gener og blitt sterkere

Dårlig nytt for hageeiere som er plaget av snegler: Den forhatte brunsneglen har formert seg med den norske skogsneglen. Resultatet er en hybrid som tåler norsk vinter bedre enn sine sør-europeiske besteforeldre.

Tekst og foto: Tore Fjeld

Petter Bøckman er universitetslektor og zoolog ved Naturhistorisk museum. Foto: UIO

Det er «kjendis-zoolog» Petter Bøckman som forteller at vi bare må belage oss på at de uønskede sneglene aldri kommer til å forsvinne.

– Brunsnegler parrer seg med vår hjemlige svarte skogsnegl. Avkommet blir en mørkebrun blandingssnegl. Sneglebestanden er trolig blitt mer motstandsdyktig mot norsk vinter, fordi den har tatt med seg gener fra svart skogsnegl. Det er kanskje ikke riktig å kalle det to arter lenger, men varianter av den samme arten, sier Bøckman.

LES OGSÅ: Slik kan tujahekken klippes pen

Vi blir nok ikke kvitt dem

Selv om det går an å redusere antallet, tror Bøckman likevel at vi bare må lære oss å leve med brunsneglene.
– Det er ingen grunn til å få sneglepanikk. Når nye dyrearter kommer, blir det plutselig veldig mange av dem. Men før eller siden kommer sykdom, sopp, parasitter og nye rovdyr som tar for seg av sneglene. Etter en stund stabiliserer bestanden seg på et lavere nivå, sier Petter Bøckman.

De utenlandske brune sneglene har parret seg med den norske svarte skogsneglen. Avkommet tåler vinteren bedre – dessverre…

Det er særlig to klimatiske forhold som skaper problemer for sneglene, og som holder bestanden nede:

  1. Varm sommer med lite regn. Dette fordi sneglene rett og slett ikke kan bevege seg mye rundt i tørre omgivelser.
  2. Kald vinter med lite snø. Det er bokstavelig talt døden for sneglene som ikke tåler at kroppstemperaturen går under frysepunktet. De trenger snøen som en dyne der de ligger i vinterdvale.

– I år har det vært relativt mildt, med passelige mengder med snø i Sør-Norge. Brunsneglene har hatt det lunt og behagelig, sier Bøckman.

Er det noe vi KAN gjøre?

Det finnes mange kjerringråd og oppfatninger om hva som hjelper mot snegler. Noe kan nok ha en viss effekt, mens andre ting bare er myter.

Det oppstår et svakt elektrisk støt mellom kobberet og sneglens slim, og sneglen snur umiddelbart, opplyser Biltema på sine nettsider.

Kirsti Skogholm i Biltema forteller at butikkene deres opplever en stadig større etterspørsel etter produkter som kan brukes i bekjempelsen av snegler.

En måte å beskytte blomster og planter på, er å bruke kobbertape som en barriere. Tapen kan festes rundt potter, blomsterkasser og dyrkingskasser, eller rundt busker og planter i hagen.

– Snegler liker ikke kobber, så de snur umiddelbart når de kommer i kontakt med kobberet i tapen, sier Kirsti Skogholm.

– Bare pass på å vaske godt der tapen skal festes, da sitter den bedre. Sjekk også at det ikke henger kvister eller planter ned over tapen som sneglene kan bruke som bro, sier hun.

Brutalt, men effektivt

Mange hageeiere som har forsøkt alle produkter som finnes og prøvd alle kjerringråd, og som likevel opplever av plantene deres blir spist opp, er enige om én ting:
Gå på jakt og klipp dem i to! Vent til litt utpå kvelden og gjerne når det regner.

LES MER OG SE VIDEO: Effektive soldater i 2. sneglekrig

Da har enkelte hageeiere funnet og eliminert flere hundre snegler på en times tid.

– Ofte gjemmer de seg i kompost og i høyt gress eller ugress. Hvis du fjerner sneglenes gjemmesteder i et område vil det automatisk bli færre snegler der over tid, sier Kirsti Skogholm i Biltema.

SNEGLE-EGG: Hvis du finner slike om høsten, bør du knuse dem. Det sies at én brunsnegl i verste fall kan legge 400 slike egg!