Bollestad åpnet Nord-Europas største takpark

Bollestad åpnet Nord-Europas største takpark

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad besøkte nylig taket av Økern Portal, og fikk smake på noen av vekstene som dyrkes på det som blir Nord-Europas største takpark.

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Økern Portal

Med sine nær 80 000 kvadratmeter er Økern Portal et av fastlands-Norges største byggeprosjekter. Det skal stå ferdig i slutten av 2020 og blir et sentralt landemerke i nye Økern sentrum og Hovinbyen.

En viktig del av prosjektet er en sju mål stor takhage, der det blant annet skal dyrkes spiselige vekster til restauranter. Taket vil også bli åpent for Oslos befolkning, i form av en parsellhage der man kan leie plass til dyrking.

– Vår visjon for Økern Portal er å skape et bærekraftig fellesskap mellom næring og nærmiljø. Takparken er kanskje det fremste eksempelet på dette, innledet Åmund Lunde, administrerende direktør i Oslo Pensjonsforsikring som eier Økern Portal.

LES OGSÅ: Finansministeren stakk fingeren i jorda

Med et nyplantet epletre ble takhagen åpnet. Fra venstre: Andreas Capjon, Ureist, Trond Fidje, Felleskjøpet, Landbruks- og matminister Olaug Bollestad og administrerende direktør i Oslo Pensjonsforsikring Åmund Lunde.

En smak av taket

Nylig fikk en delegasjon inviterte gjester bestående av blant andre landbruks- og matminister Olaug Bollestad og byråd for finans i Oslo Kommune, Einar Wilhelmsen, komme opp på taket for en smakebit.

– Jeg syntes det er fantastisk å få komme hit for å se, kjenne på og smake på plantene som vokser her på taket. Jeg er opptatt av urbant landbruk, og håper lignende ideer og konsepter vokser utover i Norge. Grønne tak gir bedre luft, er viktig for insekter og ikke minst menneskene som skal arbeide og bo rundt her på Økern, sa landbruks- og matminister Olaug Bollestad som plantet et epletre og smakte på urtene som vokser på taket.

Hun støttes av finansbyråd i Oslo Kommune Einar Wilhelmsen:

– Jeg er utrolig stolt over hvordan Oslo Pensjonsforsikring forvalter pensjonsmidlene til alle som arbeider i Oslo kommune. Økern Portal er definitivt et sterkt bidrag til å gjøre det bedre å bo i Økern og Løren området. Jeg håper vi vil se flere initiativ innenfor urbant landbruk i Oslo fremover, sa finansbyråd Einar Wilhelmsen.

Det grønne taket har også en viktig funksjon knyttet til overvann og flom; vegetasjonen fanger opp regn slik at det blir mindre vann i avløpssystemet, noe som reduserer faren for flom.

LES OGSÅ: Studiet som gjør deg til ekspert på overvann

Purpursolhatt er blant staudene som er plantet på taket.

Bikuber og parsellhager

Taket har et areal på syv mål med utsikt i alle retninger – mot Holmenkollen, Ekebergåsen, Grefsenkollen og Oslofjorden. Økern Portal vil være åpent for allmenheten med fasiliteter som løpebane, bikuber, petanque-anlegg, paviljong, restauranter, tuftepark og parsellhager.

– Vi skal invitere Oslos befolkning til å dyrke frukt og grønt på taket. Her skal barn og voksne få lære om beplantning og sirkulære kretsløp. Avfall fra bygget skal komposteres og brukes som gjødsel. Bærekraft står helt sentralt, fortalte Andreas Capjon som leder Ureist – et datterselskap av Felleskjøpet, som leverer takparken.

Opptil ni unike restaurantkonsepter kommer til Økern Portal. På menyen vil man finne frukt, grønnsaker og urter som er dyrket på taket.

– Da reduserer vi både plastforbruk og utslipp i forbindelse med transport av frukt og grønt, forklarte Capjon.

Telia, Direktoratet for forvaltning og økonomistyring og Digitaliseringsdirektoratet er blant virksomhetene som flytter inn i bygget. Om lag 3000 mennesker vil arbeide i Økern Portal.