7 steg til bie-vennlige hager
Bildetekst: Disse superheltene står på utrettelig for oss. La oss gjøre litt gjengjeld, oppfordrer Verdens Naturfond. (Foto: Pexels.com)

7 steg til bie-vennlige hager

En stor del av  all maten vi spiser, kommer fra planter som er pollinert av bier. Hele 80 prosent av avlinger og ville blomster er avhengige av de pollinerende insektene. I Norge er 30 prosent av villbiene og 20 prosent av sommerfuglene truet.

Tekst: Eva Alnes Holte

Disse superheltene står på utrettelig på for oss. La oss gjøre litt gjengjeld, oppfordrer WWF , Verdens Naturfond:

1. Velg planter som gir mye nektar og pollen

En tommelfingerregel er å velge fargerike blomster som lukter godt.

Men det trenger ikke bare være stauder. Bærbusker som rips, solbær og blåbær er en fest for våre små superhelter! Det er også krydderurter som blant annet lavendel, oregano og purreløk.

For sommerfuglene er det en fordel å ha rikelig med plass å lande på. Tenk blomster med store kronblader, som for eksempel prestekrager.

2. Plant for hele sesongen

Ved å dyrke arter som blomstrer til ulike tider på året – fra tidlig på våren til godt utpå sensommeren – sørger du for at biene, blomsterfluene og sommerfuglene har gode leveforhold gjennom hele sesongen.

Noen arter kan med fordel sås på sensommeren eller høsten før frosten setter inn. Da får du og pollinatorene gleden av tidlig vårblomstring. Dette gjelder blant annet prestekrager, forglemmegei og ringblomst, for å nevne noen.

3. Dyrk din egen blomstereng

En tommelfingerregel for å plante pollinatorvennlig, er å kopiere nærmiljøet – det vil si å velge blomster som vokser fritt i naturen.

Hvis du er så heldig å ha egen hage, er en viltvoksende blomstereng noe av det beste bier, blomsterfluer og sommerfugler vet. Men engblomster kan fint plantes også i blomsterkasser og potter. Husk at de trives best i næringsfattig jord.

Blomsterenger krever svært lite stell. Det er fint å luke unna de største ugresstustene, da de kan fordrive blomstene, men ellers handler det om å bare la det gro!

4. La hagearbeidet ligge

Vent med plenklippen og la ville blomster som hvitkløver poppe opp. Også mange såkalte ugressarter, for eksempel løvetann, er festmat for pollinatorene – særlig om våren før andre blomster har sprunget ut.

Noen biearter bygger dessuten ikke bol selv, men overvintrer og legger egg på steder som vi mennesker kanskje ser på som rot, for eksempel i dødt treverk eller hauger med sand, jord eller gamle kvister.

Med andre ord er det mange gode grunner til ikke å bruke for mye tid på å rydde opp i hagen, men heller la humla suse, både i overført betydning og rent bokstavelig.

5. Bygg bosted

I byer og andre steder med lite viltvoksende vegetasjon kan det være en utfordring for de pollinerende insektene å finne krypinn der de kan legge egg eller overvintre.

Med humlekasser og insekthoteller hjelper du de små superheltene i en kritisk fase av livet. Disse kan enten kjøpes ferdig, eller du kan la fantasien blomstre og bygge selv.

Humlekasser er for de sosiale bieartene. Om våren flyr dronningen ut for å jakte på et egnet sted å etablere bol. Det må beskytte mot både kulde, fukt og inntrengere, samtidig som det rommer hele familien.

Insekthoteller er beregnet for solitære arter, det vil si arter som ikke bygger bol. De består av små hulrom der insektene kan legge egg, og eventuelt overvintre.

6. Sett ut vannbad

En ting som ofte blir glemt, er at de små superheltene trenger tilgang til vann. Dette kan være så enkelt som en skål med vann, som du setter ut på balkongen.

Legg noen steiner oppi skålen, så de har et sted å slå seg ned for å drikke, og ikke drukner.

7. Velg giftfritt

Det siste tipset er ganske åpenbart, men samtidig noe vi kan ha lett for å glemme: Unngå kjemiske sprøytemidler, og plant heller blomster som tiltrekker seg insekter som spiser skadedyr.

Kilde: www.wwf.no