Store på norske naturplanter

Publisert

De har slått seg sammen for å gjøre det enklere for proffmarkedet, andre planteskoler og skogbruk å få tak i planter med norsk opphav. 

Eva Kleffelgård, fagansvarlig gartner i i Vxtr.

 – Ambisjonen er å styrke norsk produksjon, særlig med tanke på naturplanter, men også øvrige stauder, sier fagansvarlig gartner Eva Kleffelgård hos planteleverandøren Vxtr. Kleffelgård er utdannet produksjonsgartner og fagtekniker fra Norges grønne fagskole, Vea. Hun  har flere års erfaring som grøntansvarlig i kommunal sektor og har etablert Villflor som i 2023 ble kjøpt opp av Vxtr sammen med Bibbis stauder og Reiersøl planteskole – med Tromøy planteskole «på kjøpet». 

 Vxtr eies av Bengt M. Tovslid, Maria Årsvoll og Simon Simonnæs. De satser stort på norske løvtrær med norsk opprinnelse og einer, lyng, krekling og andre naturplanter.  

Planter med norsk opprinnelse

Den største grunnen til reduksjon av arter er reduksjon av leveområder, nest viktigste årsak er introduksjon av fremmedarter.

– Vi utvider satsningen på villflora for å sikre bransjen naturplanter med norsk opprinnelse  og nok volum i norsk produksjon, sier Kleffelgård. Hun har inntrykk av at mange «naturplanter» i dag importeres, enten fra frø eller som planter. 

– Det er ikke bra for artsmangfoldet – den største grunnen til reduksjon av arter er reduksjon av leveområder, nest viktigste årsak er introduksjon av fremmedarter. Ved å benytte norske naturplanter i anlegg, kan man legge til rette for at lokale arter som er avhengig av egenskapene til akkurat den planten passer sammen.

Med både tidligere produksjon, og nye satsninger er det nå 21 ansatte på Reiersøl planteskole i Froland der ansatte fra tidligere Bibbis stauder, Villflor og Reiersøl er samlet.