FROKOSTPRATEN: ATLE JANSSEN, GRAVMINNESIKRING

Atle Janssen i Gravminnesikring på Løken i Aurskog-Høland blir trist når han ser veltede gravsteiner. – I mine øyne litt respektløst mot de avdøde, sier han forsiktig.

Sikrer gravsteinene mot hærverk og uhell

Publisert Sist oppdatert

God morgen? – Ja, å våkne i et land med fred og i tillegg vite at dagen er full av muligheter er jo nok til å bli glad av! Atle Janssen, daglig leder i Gravminnesikring, har nettopp fått unna morgenkaffen, frokosten og lokalavisen da vi ringer.

 

Nå står smøring av matpakka for tur før han setter kursen mot Oslo for å ha et møte og en presentasjon av en fundamenteringsmetode basert på plate og stor skrue. 

Atle Janssen.

 – Jeg har alltid vært mye på farten og trives godt med det. Det som er spennende i vår bransje er nok det at ingen dager er like.

Alternativ til betong

 Etter mange år i bygg og anlegg oppdaget Janssen at skrufundamenter kunne være et godt alternativ til tradisjonell fundamentering med betong. I 2017 startet han Fundamentservice AS for å møte fremtiden med mer miljøvennlig og bærekraftig fundamentering.

Respektløst mot de avdøde

Skrue og plate

– Det har alltid ligget en gründerspire i meg. Når jeg så hvor solid og enkelt dette var, kom det opp mange tanker om hva et så genialt produkt kunne brukes til. Jeg har jo vært på mange gravplasser opp gjennom årene. En ting som alltid har vært trist å se, er alle gravsteiner og obelisker som står skjevt. Ikke pent, og i mine øyne litt respektløst mot de avdøde. Kunne skrufundamentene brukes til å sikre gravsteiner?

 Janssen fant en løsning som passet mellom en standard gravstein og et standard skrufundament. Resultatet ble «Monuplate» som ble merkevareregistrert i fjor. Etter en demonstrasjon hos Oslo kommune ble han kontaktet av en som gjerne ville kjøpe seg inn i Fundamentservice. De to ble raskt enige om å starte Gravminnesikring sammen.

Kan sikres på vinterstid

 – En av hovedoppgavene for Gravminnesikring fremover blir nok å drive litt opplæring av de som monterer og vedlikeholder gravsteiner. Sikkerhet og HMS på gravplasser trenger et slikt løft sier han. – Usikra gravsteiner kan være farlig. Vår metode gjør at montering og vedlikehold av gravsteiner også kan utføres på vinterstid.

Janssen hadde en jobb på Stalsberghagen i høst der også representanter fra Kirken deltok.

Bløtt og dårlig drenert

– Vi oppdaget at det var dårlig drenert og veldig bløtt i bakken på deler av gravplassen. Vi ble enige om at skruefundamonteringsmetoden vår ville være et godt alternativ dersom man skulle drenere.

 Gravminnesikring har hatt noen oppdrag rundt omkring på gravplassene.– Men det viktigste nå er å få andre firmaer i bransjen til å bli forhandlere av Monuplate og ta i bruk Monuscrew-metoden.

 Sier Janssen og gjør seg klar til presentasjonen han skal holde i Oslo.