NULL INTERESSE FRA REGJERINGEN FOR FLOMSIKRINGSKONFERANSE

: Fylkesordfører Jon Askeland (Sp) ble møtt med en kald skulder fra tre ulike departementer da han inviterte til flomsikringskonferanse. – Jeg håper og tror at «Hans» gir et nytt løft i flomsikringsarbeidet, sier han til nrk.no.

Regjeringen avslo møte om flomsikring

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen har tre ganger takket nei til å delta på en nasjonal konferanse om flomsikring. Seminaret ble derfor avlyst, i alle tre tilfellene, melder melder nrk.no https://www.nrk.no/vestland/regjeringa-ga-tre-nei-til-mote-om-flaumsikring-1.16515926.

«Stryn-seminaret» skulle være et svar på Riksrevisjonens tilsynsrapport fra mars 2022 som avdekket store etterslep i forberedelsene til et villere og våtere klima.

 Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Kommunesektorens organisasjon (KS) og leder i Transportkomiteen på Stortinget takket alle ja til invitasjonen fra Vestland fylkeskommune.

 Regjeringen ved statssekretær Elisabeth Sæther i Olje- og energidepartementet begrunner avslaget med at de syntes det holdt at NVE deltok.

 – Vi visste at NVE skulle delta, og vurderte at departementets rolle fint ville være dekket av NVEs nærvær, sier statssekretær Elisabeth Sæther i Olje- og energidepartementet til nrk.no.

Til tross for en serie sterke oppfordringer fra fylkesordfører Jon Askeland (Sp) sa tre ulike departement i tur og orden nei til invitasjonen.

 – Dette sier dessverre mye om hvor pulverisert og lite avklart ansvaret for flomsikring og klimatilpasning er i regjeringen, sier stortingsrepresentant for Venstre, Alfred Bjørlo til nrk.no. Han sier videre at han etter «Hans» er ganske sikker på at samme ikke kommer til å skje neste gang det kommer et slikt «prisverdig initiativ».

– Men det er ille at det må en så dramatisk hendelse til for at regjeringen skal våkne opp.

 Per i dag er det ifølge nrk.no ingen nasjonal oversikt over hva det vil koste å flomsikre offentlig infrastruktur. NVE har bare kartlagt sikringsbehovet for bosetninger.