STORT MARKED: Trener og baneansvarlig Andy Johnson ønsker Sandtools avretterne for salg til baseball- og softballbaner i USA.

Norskutviklet verktøy på vei til USA

Publisert Sist oppdatert

– Avretteren er basisverktøyet for alle anleggsgartnere, liksom hammeren er for snekkeren, sier Bjørn Sandbakk. Nå sikter hans spesialtilpassede avretter seg inn på baseballbaner i USA.

Sandbakk (57) hadde jobbet over 25 år i bransjen da kroppen sa i fra. Ryggen og knærne tålte ikke belastningene lengre. Han bestemte seg for å gjøre noe helt annet – men fremdeles fortsette i utemiljøbransjen. Sandbakk skaffet seg selv en jobb som verktøyprodusent. Han fikk med seg åtte aksjonærer og ga firmaet det selvforklarende navnet Sandtools AS.

 – Kjapt forklart har vi utviklet en helt ny type avretter som skyver og stryker uten at man behøver å bøye ryggen. Avretteren er basisverktøyet for alle anleggsgartnere, liksom hammeren er for snekkeren.

200 anleggsfolk i England og Tyskland

 Sandbakk satte i gang med å lage prototyper. Han reiste rundt i Norge, Danmark og Sverige og fikk evalueringer fra entreprenører og anleggsgartnere. I tillegg kjørte de en online undersøkelse blant 200 anleggsfolk i England og Tyskland, og fikk en score på 85 prosent. Den gang hadde de ingen idé om baseball- og sandvolleybaner var et mulig marked.

 Gått «all in»

Produksjonen foregår hos en produsent i Taiwan, men Sandbakk har planer om å flytte den til Norge etterhvert. Verktøyet er verifisert av matallurger fra Sintef.

 – Det som er kult er at det er hundre prosent norskutviklet. 

Bjørn Sandbakk

Ifjor startet salget av Sandtools avrettere. Blant kundene finner vi entreprenører, asfaltleggere, betongstøpere, skoler for anleggsgartnere, idrettsanlegg og kommuner.

 Inn på det amerikanske markedet

Blant kundene finner vi også coach og field manager Andy Johnson fra Minnesota USA. Han er begeistret for Sandtools avretter som fungerer godt på baseball- og softballunderlaget.

 Nå vil Johnson hjelpe til med å få avretterne for salg i Statene.

– Det er praktisk talt en baseball- eller softballbane i hver eneste amerikanske by og skole. Jeg overdriver ikke, mailer han til oss fra USA.

 Mange av banene drives på grasrotnivå. De lokale trenerne må ofte selv gjøre noe vedlikehold etter hver trening og kamp.

Raka er verdifull for trenerne

– En god rake er et av de mest verdifulle redskapene disse trenerne har.

 Det er enkelt å bygge egne blader eller eget utstyr til skaftet. Et viktig poeng, mener Andy: 

– Det er begrenset oppbevaringsplass ved mange av disse anleggene. At en avretter kan brukes til mye forskjellig og dermed spare plass er en stor fordel.

 – Det eneste jeg lurer på er om skruene er sterke nok til de forskjellige bladene og hvor raskt det er å skifte blader, men dette er ikke en stor sak fra min side, sier han. – Det viktigste er at den norske avretteren jobber meget godt på det spesielle underlaget banene våre har.