GODT FOR KROPP: Du får ikke kink i ryggen eller vondt i knærne av denne avretteren.

– Vi må slutte å kravle langs bakken

Publisert

Etter tre ryggprolapser, to ryggoperasjoner og ødelagte knær valgte anleggsgartnerarbeider Bjørn Sandbakk (57) å begynne med noe helt annet.

Sandbakk hadde jobbet over 25 år i bransjen da kroppen sa i fra. Ryggen og knærne tålte ikke belastningene lengre. Men Sandbakk hadde ikke lyst til å slutte å jobbe. Ikke hadde han lyst til å forlate utemiljøbransjen helt heller. Hvilke erfaringer derfra kunne han bruke i ny jobb?

 Grus eller belegningsstein

 – Mange av plagene skyldtes at arbeidet måtte utføres på huk eller på knærne, for eksempel når jeg skulle rette av grus eller legge belegningsstein. Jeg tenkte at bransjen trengte nytt verktøy.

 Som tenkt, så gjort. Bjørn Olav Sandbakk skaffet seg selv en jobb som verktøyprodusent for anleggsgartnerbransjen. Han fikk med seg ni aksjonærer og ga firmaet det selvforklarende navnet Sandtools AS.

Avretter

 – Kjapt forklart har vi utviklet en helt ny type avretter som skyver og stryker. Avretteren er basisverktøyet for alle anleggsgartnere, liksom hammeren er for snekkeren.

 Sandbakk og gjengen satte i gang med å lage prototyper. Den fjerde ble laget i ti eksemplarer. De reiste rundt i Norge, Danmark og Sverige og fikk evalueringer fra entreprenører og anleggsgartnere. Resultatet ble prototype fem, som ble satt i produksjon.

 Gått «all in»

 Produksjonen foregår hos en produsent i Taiwan, men Sandbakk har planer om å flytte den til Norge.

– Det som er kult er at den er hundre prosent norskutviklet.

 Sandtools startet salget i fjor. Blant kundene finner vi entreprenører, videregående skoler for anleggsgartnere, idrettsanlegg og kommuner.

 – Vi har gått «all in» på HMS og ergonomi for å få slutt på kravling på bakken med rettholt, erklærer Bjørn Sandbakk.