Fra Norge til EuroSkills 2023: Johanne og Kristian gjør seg klare for yrkesfagets "Olympiske leker"

Publisert Sist oppdatert

Johanne og Kristian har forberedt seg i 2 år

Arbeid tilsvarende første konkurransedag er ferdigstilt

Nå er de siste forberedelsene ferdig før det braker løs i Polen

Vi møtte to entusiastiske anleggsgartnere like før avreise

Det er ikke hver dag man får representere sitt land i en yrkesfagskonkurranse av europeisk kaliber. Men for Johanne og Kristian, to nyutdannede anleggsgartnere, er dette nøyaktig hva som står på tapetet. I september reiser de til Polen for å delta i EuroSkills 2023, et massivt arrangement som strekker seg over tre dager og tiltrekker mer enn 100 000 besøkende. Med 60 yrker representert, er dette en sjanse for de unge talentene til å vise hva Norge har å tilby innen yrkesfag.

Hvordan de kom dit

For Johanne startet veien til EuroSkills gjennom deltakelse i skole-NM, en konkurranse som arrangeres av videregående skoler i Norge. 

"Å konkurrere på nasjonalt nivå ga meg selvtillit og viste meg at jeg var på riktig vei," sier hun. 

Dessverre ble EuroSkills utsatt på grunn av koronapandemien, og partneren hennes kunne ikke delta. Det var her SOA, Senter for opplæring i anleggsgartnerfaget, trådte inn og valgte Kristian som hennes nye makker.

Det er ingen tilfeldighet at Johanne og Kristian endte opp som partnere. De har kjent hverandre lenge, gikk på samme skole og gjennomførte læretiden samtidig. "Det ville ikke vært det samme uten å ha Kristian med på laget. Det kjennes veldig naturlig å samarbeide med han. Vi er gode venner utenom arbeid og er gode kollegaer," deler Johanne.

Forberedelsene

Men hvordan forbereder man seg til en slik stor begivenhet?
"Det er jo det som er vanskelig, for vi vet jo ikke helt hva vi går til. Vi har aldri vært på arenaen. Vi hører bare hva tidligere deltakere har sagt," forklarer Kristian. Dette har imidlertid ikke dempet entusiasmen deres. De har brukt flere år på å forberede seg for denne konkurransen, fra å mestre natursteinsmurer og belegningsstein til å få erfaring i snekring og vann- og dammanlegg.

"Oppgaven får vi jo først dagen før vi skal gjøre den. Så vi har brukt noen år nå på å øve og trene på alt vi kan komme opp i," tilføyer Johanne entusiastisk.

Dedikert forberedelse

Ingen stor prestasjon kommer uten hardt arbeid, og for Johanne og Kristian har veien til EuroSkills vært en langvarig prosess. "Vi har brukt en arbeidsdag, i gjennomsnitt, en gang i uka de siste to årene," sier Kristian. Men det er ikke bare det fysiske arbeidet som har krevd deres oppmerksomhet. Med god oppfølging fra en coach som selv har deltatt og vunnet i EuroSkills, har de lagt like mye vekt på den mentale forberedelsen.

"Vi har hatt ulike coacher. Vi hadde en som fulgte oss opp en vinter. Så vi har jobbet veldig mye mentalt," deler Johanne. Hun peker også på landslagssamlingene som en viktig del av deres forberedelser. "Det er jo også landslagssamlinger med alle yrkesfag som skal delta fra Norge. Vi har deltatt i 5-6 samlinger, og det har virkelig hjulpet oss å fokusere og forstå alvoret i det vi skal gjøre."

Når spurt om de føler at de skal ut og representere Norge, lyser begge to opp.
"Ja, det er jo stor åpningsseremoni, egentlig. Akkurat sånn som i et OL. Hvor alle landene kommer ut med flaggbærer og går pent inn på en stor stadion med 40 000 tilskurere. Så det er jo virkelig den landslagsfølelsen nå," sier Kristian entusiastisk.

Johanne og Kristian er ikke bare eksempler på den fremragende yrkesfaglige opplæringen i Norge, men også symboler på hva samarbeid, dedikasjon og vennskap kan oppnå. Nå ser de frem til å ta sine ferdigheter til den europeiske scenen. Stay tuned for mer fra denne dynamiske duoen som forbereder seg til å konkurrere i EuroSkills 2023.

Med deres historie av hardt arbeid, dedikasjon og teamarbeid, er det ingen tvil om at de vil gjøre Norge stolt.