Oslo byråd gir 34 millioner til Ljan Alpinklubb

– Med denne støtten fra kommunen kan vi fortsette å gi barn og unge muligheten til å oppleve skiglede, mestring og samhold på hjemmebane, sier Christian Bartholomé.

– En milepæl for klubben vår!

Publisert Sist oppdatert

Byrådet i Oslo har øremerket hele 34 millioner kroner til en omfattende oppgradering av Sloreåsen Alpinbakke.

Etter oppgraderingen vil vi kunne bruke mye mindre strøm. Videre kan vi bruke regnvann i stedet for drikkevann til å produsere snø.

 – Dette er en enorm milepæl for klubben vår, sier nestleder i Ljan aplinklubb, Christian Bartholomé.

Pengene skal brukes til å oppgradere anlegget og bidra til en mer bærekraftig drift.

Slipper å bruke drikkevann til å produsere snø

 –Etter oppgraderingen vil vi kunne bruke mye mindre strøm. Videre kan vi bruke regnvann i stedet for drikkevann til å produsere snø.

Oppgraderingen av slalåmbakken innebærer at de heretter kan låne vann fra Ljanselva, som ligger i bunnen av bakken. 

Anlegget vil så kunne produsere snø i løpet av noen dager i stedet for noen uker.

–Dermed trenger vi ikke lenger bruke vann fra kommunens drikkevann-nett for produksjon av snø.

Det er flere fordeler ved å bruke elvevannet i stedet for drikkevannet forklarer Bartholomé: 

Trenger ikke tilsette mikropartikler i vannet

 1. – Vann fra elven har mange flere mikropartikler , noe som i i seg selv er nødvendig for å kunne la vannet fryse til kunstsnø. I dag tilsetter vi naturlige partikler til drikkevannet for å oppnå den effekten.

Må ikke vente til desember med snøproduksjon

2. – Drikkevann har en temperatur på omtrent 7°C og gjør at vi må ha en utetemperatur på under -4°C i hele bakken for å kunne legge nok snø. Det skjer ofte ikke før i slutten av desember. Vann fra elva holder rund 0°C og muliggjør snøproduksjon ved høyere temperaturer, som vi ofte har fra slutten av oktober og utover. I tillegg er det også planer om å etablere et kjøletårn for å kjøle ned vannet ved hjelp av uteluft før det tas inn i snøproduksjonsanlegget.

Raskere snøproduksjon

 3. – Et nytt snøproduksjonsannleg vil kunne lage snø i en kortere periode. Både fordi vannforholdene er bedre, men også fordi det rett og slett er bedre og mere energieffektiv enn det vi har nå som delvis er fra 70-tallet. Anlegget vil så kunne produsere snø i løpet av noen dager istedenfor noen uker. 

– Med denne støtten fra kommunen kan vi sikre at Sloreåsen Alpinbakke forblir et trygt, moderne og spennende sted for alle. Det betyr mye for oss å kunne fortsette å gi barn og unge muligheten til å oppleve skiglede, mestring og samhold på hjemmebane, sier Christian Bartholomé.

 Oppdatering av forprosjekt, konsesjonssøknader og annen nødvendig planlegging vil starte allerede i år, med mål om prosjektstart etter vintersesongen i 2025.