Beskytt plenen og buskene!
STORTRIVES: Tidligere skogsarbeider Gunn Hagen stortrives med hagearbeid og staudeproduksjon. Men når sola begynner å varme, når fuglene kvitrer og fargene eksploderer hender det hun savner å være ute i naturen

Beskytt plenen og buskene!

Ikke tråkk på plenen når den er bløt og bar. Dekk til barlind og tuja og husk å riste av snøen!

Tekst: Eva Alnes Holte / Foto: Kristin MacKie

Rådene kommer fra Gunn Hagen på Kirkenær. Vi treffer henne i Hagen i hagen hvor hun dyrker og selger flerårige planter og gir praktisk hagehjelp. 

– Mens jorda er frossen kan ikke buskene ta til seg vann fra de frosne røttene. Når sola titter fram tørkes det vannet som er lagret inne i plantene samtidig som de ikke får sugd opp vann fra jorda.

Med andre ord: Beskytt buskene ved å dekke dem til.

– Rist snøen av buskene slik at de ikke blir tunge av snø og grenene knekker. Husk også på at du ikke må tråkke på plenen når den er vårbløt og bar. Da kan du ødelegge jordstrukturen under.

Fra skog til hage

«Egentlig» er Gunn Hagen skogsarbeider, utdannet ved Sønsterud skogskole og med femten års erfaring fra arbeid i skogen. I 2002 sluttet hun i jobben, hun hadde flyttet og fått lengre reisevei slik at det ble vanskelig å få kabalen til å gå opp med henting i barnehage og så videre.

– Jeg veide også risikoen yrket innebar sammen med de fysiske utfordringene eldre skogsarbeidere gjerne får etter et langt liv i skogen mot familielivet. Jeg bestemte meg for å ta en annen vei.

Hagen hadde lenge ønsket å drive med noe for seg selv på gården. Valget falt på staudeproduksjon og i 2016 etablerte hun firmaet Hagen i hagen. Den nye veien viste seg å være riktig for henne:

Gode samarbeidspartnere i bransjen

–Med gode samarbeidspartnere som anleggsgartner, maskinførere og leverandører av busker og trær har jeg tatt oppdrag ikke bare i Solør, men hele området fra Oslo til Hamar, forteller hun.

Hun er glad for valget hun tok:

– Jeg er heldig som kan ha et yrke og eget firma der jeg kan få utvikle egne ideer og stå på egne ben. Selv om det til tider er veldig hektisk med sjonglering av planteproduksjon og oppdrag ute hos kunder, har jeg en rik og flott hverdag som jeg ikke ville vært foruten.

Positivt og givende

Bakgrunnen som skogsarbeider har vært nyttig i nåværende virksomhet,

– Erfaring med praktisk arbeid, kunnskap om trær og natur har hjulpet meg hele veien. Jeg opplever kombinasjonen tidligere og nåværende arbeid som veldig positiv og givende. Kunnskapen om plantenes utseende, voksemåte, bruksområder og krav til vokseplass er essensiell i planleggingsdelen av jobben. Men også når det gjelder å fjerne eller beskjære trær, hekker og enkeltplanter kjenner jeg det er godt å ha skogsarbeideren i ryggen, sier hun.

Intervjuet er over og vi går over den speilblanke gårdsplassen mot bilen. Om et par måneder nærmer våren seg. Akkurat dét savner Gunn ved skogsjobben: – Når sola begynner å varme, når fuglene kvitrer og fargene kommer tilbake – da er det herlig å være ute i skogen.

Hele historien om skogsarbeider Gunn som ble gartner kommer i neste papirutgave av Utemiljø