– Vi står i dette sammen. Ta det med ro og bruk penger

– Vi står i dette sammen. Ta det med ro og bruk penger

Det er Stein Wikholms råd til bransjen. Virusutbruddet har fått store konsekvenser, men han mener det viktigste vi alle kan gjøre, er å operere så normalt som mulig. Han liker ikke folk som prøver å sko seg nå.

Tekst: Tore Fjeld Foto: Tore Fjeld / Wikholm.no / Wikimedia Commons

Etter en samtale med Wikholm, er det lett å tenke på den kjente engelske plakaten med teksten «Keep calm and carry on» (Den ble forøvrig aldri brukt, selv om det ble trykket opp 2,5 millioner eksemplarer i 1939).

– I andre deler av verden har folk denne usikkerheten vi kjenner på nå hele livet. Nå må vi ikke krisemaksimere. Vi må beholde roen og ikke handle i panikk, sier Wikholm, som leder 70 ansatte i Anleggsgartnermester Wikholm i Olsvik utenfor Bergen.

Karantene, men ikke krise

8 av hans ansatte er i karantene, og det får naturligvis negative konsekvensener. Men Wikholm er helt klar på på at det ikke er dramatisk:

– Dette er vår felles skjebne. Nå må vi beholde roen og være med på en nasjonal dugnad for å komme oss videre. Det handler først og fremst om å høre på rådene om hygiene, men også om at pengestrømmen må fortsette, sier han.

Han ser fremover og liker tiltakene myndighetene har tatt i bruk for å redusere de økonomiske konsekvensene virusutbruddet har fått.

– DNB skor seg på krisen

– Nå er det om å gjøre å få ting i gang igjen. Vi må bruke penger. Vi må la de ansatte få penger. Når det er sagt, synes jeg DNB ikke oppfører seg solidarisk. Norges Bank setter ned styringsrenten til null. DNB velger likevel å legge seg over de andre. Det mener jeg er å sko seg på en krise vi alle må samarbeide om å komme oss over, sier Wikholm.

Han legger til at det er i disse tider det er viktig å være med i bransjeorganisasjoner som NAML, BLM og NHO.
– Når vi står sammen, kan disse organisasjonene gjøre jobben med å samle næringslivet, sier Wikholm.

Ingen problemer i Risør så langt

Ola Garthe i Garthe Grøntlegg AS i Risør. Foto: Garthe.no
Ola Garthe i Garthe Grøntlegg AS i Risør. Foto: Garthe.no

Vi beveger oss sørøstover og slår på tråden til anleggsgartnermester Ola Garthe i Risør:

– Jo, vi er jo påvirket av det som skjer, men foreløpig er det ingen fare, sier Garthe – som har ordrebøker fulle for lang tid fremover.

Problemet er hvis hans underleverandører ikke kan få på plass varer og andre ting han trenger for å fullføre jobbene.

– Det er ingen problemer så langt, men det er mange brikker som skal på plass. Vi er avhengige av å få leveranser av mange ulike produkter for å kunne gjøre ferdig oppdrag, sier Ola Garthe.

Holder avstand

Et par konkrete tiltak som gjøres nå, er at folk ikke kjører i samme bil til anlegget. Og de spiser lunsj i hver sin bil. Det kan kanskje virke rart, men det er nok slike tiltak vi må akseptere en periode til virusutbruddet har gitt seg og vi kommer tilbake til det normale.

Karantene etter Polen

Han har forresten satt seg selv i karantene fordi han og kona var på 10-års bryllupstur til Gdansk i Polen nylig. Han har ingen symptomer, men ønsker å være helt sikker på at han ikke smitter andre. Da Utemiljø ringte, var det bra støynivå i bakgrunnen. Tre barn er hjemme fra stengte barnehager/skoler…