Torvet i Trondheim – fra rundkjøring til bilfri møteplass

Torvet i Trondheim – fra rundkjøring til bilfri møteplass

Sommeren 2020 ble det nye Torvet i Trondheim offisielt åpnet, etter 17 år med planlegging og flere år med graving. Resultatet har blitt et universelt utformat samlingssted med trøndersk skifer i bakken og tusen sitteplasser utenom serveringsstedene.

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Glen Musk/Trondheim kommune

I mange år har Torvet i Trondheim båret mer preg av et tungtrafikkert veikryss enn et hyggelig samlingssted. Derfor var det kjærkomment da det nye Torvet endelig kunne åpne, med storslagne flater, kunstverk og lune oppholds­soner som styrker bylivet med hygge, handel og opplevelser.

Fikk prestisjetung pris

Det nye Torvet er tegnet av Agraff Arkitekter, som kunne motta den prestisjetunge Landskapsarkitekturprisen i 2020 for arbeidet. Den Trondheimsbaserte uteromsentreprenøren Søbstad AS har utført anleggsgartnerarbeidene.

Prosjektet beskrives som et smidig samarbeid mellom offentlige og private interesser. Næringslivet har vært opptatt av at utførelsen skulle være «trøndersk». Dekket er derfor i skifer, som det finnes mye av i Trøndelag.

Det spesielle mønsteret som steinen er lagt i, er laget av kunsthåndverker Edith Lundebrekke, og henter inspirasjon fra tradisjonelle trønderske åkleder. På flatene er det brukt Trollheimen-skifer fra Oppdal Sten og Offerdal-skifer fra Minera. I tillegg er det lagt Alta-skifer inn mot byggene.

Testet skifer for tungtransport

I samarbeid med SINTEF er det gjort omfattende testing av de ulike skifertypene og leggemetoder, både med tanke på varighet og ønsket fargenyanse. Området som er steinlagt på Torvet er på cirka 10 400 kvadratmeter og det er viktig at dette tåler høy belastning av tung transport for eksempel når det skal rigges store scener til konserter.

Det er også laget nesten tusen offentlige sitteplasser på Torvet og i Kongens gate, i tillegg til at det er blitt plass til 24 flere trær enn det var på Torvet fra før.

LES MER OM TRANSFORMASJONEN AV TORVET I TRONDHEIM I UTEMILJØ NR 3 2021