God morgen?
FROKOST TIL LUNSJ: Torger Lingelem i Rocks of Norway hopper over frokosten og glemmer at han er sulten når han kommer på jobb.

Torger Lingelem - spent på hvilke herligheter som venter hjemme

– Definitivt! Sola skinner, produksjonen går for fullt og vi kjører ut varer.
Klokka er halv ni og Torger Lingelem i Rocks of Norway har for lengst kommet seg opp i steinbruddet. Frokost har han ikke spist:

Tekst: Eva Alnes Holte Foto: Daniel Westre Hansen

– Jeg bor i Sandefjord og jobber i Larvik så jeg tar kaffekoppen med meg i bilen og kjører en halvtimes tid mens jeg hører på radio.

Spiser du frokost på kontoret da?
– Nei, vi begynner halv sju og har lunsj halv elleve. Det er frokost for meg. Jeg er B-menneske og har ikke lyst på mat tidlig om morgenen. Når jeg er kommet på jobb, er det bare å sette på pc-en og begynne å svare. Har en kanne kaffe ved siden av meg og tenker ikke på at jeg bør spise. Men jeg blir litt sulten utpå ettermiddagen.

Hva står på menyen i dag?
– Har ikke fått greie på det ennå – er alltid spent på hva slags herligheter som venter meg hjemme, kona er veldig god til å lage mat – jeg er så heldig! Jeg er veldig takknemlig for at hun ordner med middagen, deilig å komme hjem til et varmt måltid. Men bare så det er sagt, jeg lager middag hvis hun ikke orker, altså.

Hvilke planer har du for arbeidsdagen?
– Skal ha noen møter nå før vinterferien. Håper å få ferdig en tegning til en plan til Hagemessen i april.

– Alle vokser

Rocks of Norway har i dag 18 ansatte.
– Tidligere jobbet vi kun dagtid, så satte vi opp kveldsskift annenhver uke, nå har vi kveldsskift hver uke fra mandag til torsdag.

Under pandemien stupte steinimporten grunnet skyhøye transportkostnader. Det ble stadig mer å gjøre for Rocks of Norway og for de andre i steinbransjen.
– Alle selskapene vokser og investerer i nye maskiner og nytt utstyr. Bare her i Larvik er det investert flere titalls millioner i produksjonsutstyr. Det gjelder Rocks , Larvikittblokka, Strandberg Stein og Steinriket.

Spent steinbransje

Nå har transportprisene dalt og steinfolket er spente.

Steinbrudddene ligger på rekke og rad ved. Larvik og Sandefjord. Bare ti prosent av larvikkitten kan brukes til eksport. Rocks of Norway utnytter den overskuddssteinen som allerede er tatt ut av naturen.
– Vi bruker ting som tidligere ble kastet. Nå jobber vi for å få på plass en EPD-kalkulator i norsk bergindustri slik at vi kan verifisere våre ekstreme lave CO2-utslipp i forhold til importert stein. Kortreist stein er miljøvennlig.

Noen i bransjen du vil gi en blomst?
Vi er jo en bransje i sterk vekst. Selv om vi er konkurrenter, har vi en hyggelig tone. Gir gjerne en blomst til Jan Henrik Hansen i Larvikittblokka.

Hva med en kaktus?
Har lyst, men kanskje ikke taktisk lurt!