Til våren kommer designlyktestolpene

Til våren kommer designlyktestolpene

Tenk deg at du koster på flere millioner på et lekkert utomhusanlegg, og så setter du opp lyktestolper av samme type som de som står langs en motorvei. Slik trenger det ikke å være, mener danske Louis Poulsen, som til våren lanserer «designlyktestolpene» Flindt Plaza.

Tekst: Bjørnhild FjeldIllustrasjoner: Louis Poulsen

Utendørs belysning er viktig i norske uterom, som skal brukes året rundt. Godt lys i parker, langs turveier og i utearealene til boligstrøk gjør at uterommene blir mer brukt og folk føler seg tryggere.

Det å sette opp en stolpe med lys på toppen er en effektiv måte å skape lys på et stort område. Men slike lyktestolper ser ikke alltid veldig lekre ut.

Lysmaster som ser bra ut

Det danske belysningsfirmaet Louis Poulsen lanserer våren 2021 mastetoppen Flindt Plaza, som er designet av Christian Flindt.

– Flindt Plaza handler om å skape en inkluderende og naturskjønn belysning av et miljø, ikke bare for sikkerhet eller å ha nok belysning til å kunne gå rundt og se gjenstander, men for å skape en scene som er attraktiv og inviterer folk til å leke og være sosiale utendørs. Dette er viktigere enn noensinne for byrom og byplanlegging, sier Kasper Hammer, Director for Product & Design – Architectural & Outdoor hos Louis Poulsen.

En skatepark er et eksempel på et område som kan lyses opp av de nye lyktestolpene Flindt Plaza.
En skatepark er et eksempel på et område som kan lyses opp av de nye lyktestolpene Flindt Plaza.

Den nye mastetoppen kombinerer designfleksibilitet og moderne estetikk. Med sin modulære oppbygning som kan justeres etter omgivelsene, er Flindt Plaza ideell for å skape naturskjønn og storskala belysning for morgendagens offentlige sfærer og landskap, mener Hammer.

Pullert i samme serie

Ideen bak den skulpturelle designen ble født i 2011, da det var behov for en mer raffinert type pullert for å lyse opp en park ved siden av en utstilling på utstillingsområdet til den danske Kunsthal Brænderigården i Jylland, i dag kjent som Viborg Kunsthal.

Lysarmaturen ble så godt mottatt at Louis Poulsen bestemte seg for å utvikle den videre sammen med Christian Flindt. Pullerten ble forbedret når det gjelder materialkvalitet, lysfordeling og effektivitet, og ble introdusert som Flindt Pullert på messen Light + Building i Frankfurt i 2014.

LES OGSÅ: Kan du klage på naboens julelys

I uteområdene til boliger må det være god belysning, uten at lyset blender de som bor inne i bygningene.
I uteområdene til boliger må det være god belysning, uten at lyset blender de som bor inne i bygningene.

Lyset kan justeres

Flindt Plaza bygger på suksessen til Flindt Pullert og er et ekstra skritt for bruk av Flindt-familien på områder der større høyder, skala og estetisk belysning er nødvendig. For å forbedre fleksibiliteten i lysdesignen er lysenhetene justerbare med pluss/minus 5 grader vertikalt og 360 grader horisontalt på stedet, noe som gir en mer variert lysfordeling.

– Med Flindt Plaza konstruerer vi enheter og retter lyset for å skape naturskjønn belysning. Helt fram til den siste monteres, kan modulene fortsatt justeres og vinkelen på lysstrålen endres, sier Kasper Hammer.

Armaturen gir et nedadrettet lys. Lyskilden er skjult på toppen inne i den asymmetriske utskjæringen på siden av mastetoppen, hvor gradienten fungerer som en reflektor som mykner lyset og danner en attraktiv organisk form. Flindt Plaza fås i varm corten eller aluminium.

LES OGSÅ: Norsk firma satser på plantekasser for byer