FROKOSTPRAT med landskapsarkitekt Gabriele Røkenes fra Flytlandskap

BRENNER FOR NORSK NATURSTEIN: Gabriele K. Røkenes er vilt begeistret for norsk naturstein som hun beskriver som vakker, robust og tidløs. Her ved en mur laget av Karmøy Naturstein på Slependen.

Tibetanske riter og naturstein

Publisert Sist oppdatert

God morgen? – Ja, jeg synes hver morgen er utrolig bra, kvitrer Gabriele Røkenes i telefonen. Den blide landskapsarkitekten forteller at hun faktisk aldri spiser frokost, men en «deilig kopp kaffe» må hun ha.

– Jeg blir veldig skjerpet uten frokost.

I stedet for å bruke tid på å spise om morgenen, styrker hun kroppen med tibetanske riter som består av fem øvelser – og hun gjentar dem hele 21 ganger!

Gabriele jobber i Flytlandskap AS – et landskapsarkitektkontor hun og Janicke Ramfjord Egeberg startet i 2022. Der vil de skape «herlighetsverdier».

– Vi er topp engasjerte i å skape gode steder for folk og ønsker å tilføre det lille ekstra både for mennesker og natur. Vi heier på blågrønne løsninger, med overvann som en ressurs.

Hvorfor heter dere Flytlandskap?

– Fordi vi vil være i den gode flytsonen både på jobb og hjemme. Vårt mål er å skape unike prosjekter som spiller på lag med naturen.

I FLYTSONE: Landskapsarkitektene Janicke Ramfjord Egeberg (venstre) og Gabriele Kozderka Røkenes driver Flytlandskap AS sammen.

Noe i fagfeltet som opptar deg spesielt for tiden? spør vi og Gabriele får blod på tann:

– Vi må bruke mer av natursteinressursene fra steinproduksjonen i Norge! Nå vokser fjellene av deponert stein.

Unødvendig dyrt og sløsing av ressurser

Hun mener det er på høy tid å øke kompetansen innen beskrivelsene av murene, både når det gjelder fugeåpninger og valg av stein.

– Fokuset bør være på mer bruk av tredjesorteringsstein. Ofte brukes bare indrefileten fra steinproduksjonen. Det er helt unødvendig dyrt, lite miljøvennlig og sløsing med ressurser dersom muren ikke er synlig. Vi må ikke være så strenge på utseendet på en mur som «ingen» ser! Prisen må ned og da må tredjesorteringssteinene brukes.

Gabriele slår gjerne et slag for norske natursteiner som hun beskriver som vakre, robuste og tidløse.

 – I dag må norsk natursteinsmur konkurrere mot betongmur/betongblokkmur. Hva gir en betongmur til mennesker og naturen? Ingenting.

Og hva gjør den steinengasjerte landskapsarkitekten på fritiden?

– Jeg trener mye både ute i naturen og inne. Yoga ute er best, da er jeg fri!