Thorvald Meyers gate får stein fra Kina

Thorvald Meyers gate får stein fra Kina

Grünerløkkas hovedgate Thorvald Meyers gate belegges med brostein fra Kina. Norsk Bergindustri mener det er uforståelig at det ikke velges norsk stein.

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Tore Fjeld

Norge er et steinland, likevel importeres stein fra andre siden av jordkloden når gater i miljøhovedstaden Oslo skal fornyes.

Det NRK.no som skriver om saken.

Tonnevis med stein

Thorvald Meyers gate er for tiden under rehabilitering, for å gi myke trafikanter og trikk førsteprioritet. Det skal blant annet legges 4700 m2 plategranitt på fortau, 3500 m2 brostein i trikkespor og 2000 løpemeter kantstein.

Illustrasjonsbilde fra et annet prosjekt der det også brukes stein fra Kina.

All steinen kommer fra Kina, med unntak av 1500 m2 slitt brostein og annen stein som er gjenbrukt fra andre prosjekter.

– Oslo kommunes profil utad er at det skal være veldig bærekraftig. Vi skal ha en miljøvennlig by. Da forstår jeg ikke den typen investeringer hvor du tar materialer fra utlandet, og helt fra Kina på den andre siden av jorda og bruker det her, sier generalsekretær Anita Helene Hall i Norsk Bergindustri til NRK.

Oslo kommune har ikke noe godt svar på dette selv, utover at regelverket til Oslo kommune sier at det skal legges vekt på kvalitet og pris.

Rådhusplassen i Bodø

Også i Bodø blir det brukt stein fra Kina i det offentlige rom. Nylig fikk byen nytt rådhus, og på rådhusplassen er det brukt granitt og annen stein som er importert fra Kina.

Fra byggingen av den nye plassen foran rådhuset i Bodø. På grunn av pris ble det også her brukt stein fra Kina.

Anleggsgartnermester Stein Erik Johansen AS som har stått for arbeidet, innrømmer at dette handler om pris. Han synes det er synd at de må hente stein fra Kina for å være konkurransedyktige, når det finnes steinbrudd i deres eget fylke.

Les også: Norges nordligste takhage?