– Systemet er umenneskelig

– Systemet er umenneskelig

Tekst: Eva Alnes Holte Foto: Anette Ingand

FORTVILER: Konserndirektør Margrethe Ollendorff i Feiring Bruk AS er fortvilet over at kantinemedarbeider og småbarnsmor MercyFakorAwumey ikke får oppholdstillatelse.

Margrethe Ollendorff, direktør for Feiring Bruk-konsernet, tok nylig gråtende sitt livs vanskeligste telefonsamtale.  

«Kjære Norge, lykke til med å integrere innvandrere i arbeidslivet. Med det nåværende systemet i bunnen så har jeg absolutt ingen tro på at vi klarer det», skriver hun i Dagbladet i dag.

Saken handler om en ansatt – kantinemedarbeider Mercy Fakor Awumey  fra Ghana – som i 2015 kom til Norge fra Ghana gjennom familiegjenforening med sin mann som studerer her. Året etter fikk de en sønn og for tre år siden fikk Mercy heltidsjobb hos Feiring Bruk AS. Nå skal hun kastes ut av landet. UNE har gitt avslag på arbeidstillatelse og dermed også oppholdstillatelse. Avslaget begrunnes med at hun ikke har norsk fagbrev eller norsk videregående.  

Feiring vil betale for fagbrev 

Ollendorff forstår ikke logikken: Hun beskriver Mercy som en utrolig verdifull ressurs og sier Feiring vil garantere både jobb og lønn de neste årene. Bedriften ønsker også å bekoste og besørge fagbrevet som UNE og UDI etterlyser. 

– Dette er et byråkratisk paradoks med enorme konsekvenser for en liten familie som er godt integrert i lokalsamfunnet og for en bedrift som har investert både tid og energi i en medarbeider med en litt annen bakgrunn, skriver en opprørt Ollendorff på sin Facebookside. 

Kunne vært suksesshistorie 

– Dette skulle være en suksesshistorie – om Nav Lørenskog som så potensialet i en medarbeider og jobbet tett med en bedrift i lokalsamfunnet for å få henne i arbeid, om bedriften som tok sjansen på en ny medarbeider fra Ghana til å fylle opp en nyopprettet stilling, skriver hun videre.  

– Men så ble det en historie om byråkrati, vanskelig tilgjengelig informasjon, paradokser om fagbrev. Om et brev fra UNE bittelille julaften, med avslag på arbeidstillatelse og om en liten familie går inn i året og lurer på om de de nå blir kastet ut og om de kan jobbe for å forsørge seg selv fra mandag. 

UNE: Ikke oppfylt vilkårene 

Saken stod også omtalt i Romerikes Blad. Fungerende avdelingsleder i UNE, Ingvild Solberg, forklarer i en kort epost til avisen at Mercy ikke oppfyller vilkårene for få oppholdstillatelse: 

– For å få tillatelse som faglært, kreves det vanligvis fullført relevant utdanning tilsvarende tre års fagutdanning på videregående. Vilkårene for å få denne tillatelsen må være oppfylt på vedtakstidspunktet. 

Margrethe Ollendorff sier hun føler seg maktesløs: 

– Jeg føler meg helt maktesløs i møte med et umenneskelig system, som verken tar hensyn til arbeidstaker eller arbeidstaker, sier Margrethe Ollendorff i Feiring Bruk. 

Utemiljø bringer et portrett av Ollendorff og hennes engasjement for bransjen i neste utgave av magasinet.