FROKOSTPRATEN – med Stein Wikholm i Anleggsgartner Wikholm AS

Stein Wikholm sykler uansett. vær - ellers hadde det vel blitt få sykkelturer i Bergen!

Stein Wikholm –  lærer av andres feil, helst ikke sine egne!

Publisert Sist oppdatert

God morgen? – Ja det vil jeg si, men egentlig er det jo langt utpå formiddagen nå da, sier Wikholm da vi ringer han i ni-tiden. Han står alltid opp klokka seks, får vi vite og tar seg et knekkebrød med hvitost og kjøttpålegg – og en rask kopp kaffe! – mens han tenker gjennom dagens oppgaver.

– Det vil si, på morgenener jeg mest opptatt av å sjekke været – siden jeg sykler til jobb.

Stein Wikholm smiler gjennom telefonen. Regnet uteble og han kunne sykle uten regntøy til jobb. I disse dager holder de på med siste rest på Bybanen i Bergen. 

– Vi har bare litt sluttarbeide igjen.

Bybanen ligger ikke lenger hjemmefra enn at han kan tråkke i vei til jobben. En god start på dagen, synes han. Denne turen har han tatt hver dag de siste tre år.

På sykkelturen gjør han seg sine tanker om overvann og elektrifisering, hvordan anleggsgartnerfaget hele tiden utvikler seg og møter nye utfordringer.  

– Jeg er stolt av  fagets vilje til å ta utfordringer på strak arm, men urolig for at det skal bli mer fokus på el-maskiner enn på naturbaserte løsninger. Håper det jevner seg ut!

Det er viktig å følge med på utviklingen, mener Wikholm. 

– Det er så lenge siden folk på min alder (1968) tok fagbrevet. Vi har fått nye utfordringer og må etterutdanne oss selv og de ansatte for å møte fremtiden.

 Akkurat nå etter flommen er overvannshåndtering på alles lepper. 

– Naturbaserte løsninger er i vinden. Dette må vår bransje ta sterkt eierskap til og invitere til tverrfaglige forståelse om løsningene. Vi må sette inn gode tiltak, bruke tid på å gjøre ting riktig. Vi må ikke glemme det når vi begynner å bli lei av å snakke om det.

Gode tiltak er etter Wikholms mening ikke å bygge stadig større rør.

– Vi må huske at vannet er en ressurs. Høster vi vannet ved å samle det opp mange steder, slipper vi de største vannmengdene ved utløpene. Hvis alle håndterer vannet lenger oppe, så blir det mindre masser lengst nede. Hvorfor ikke samle regnvann i tanker og ha vannkummer i tillegg på de grønne takene også?

Anleggsgartnerne har et stort ansvar og mye kunnskap når det gjelder de storenedbørsmengdene som vil fortsette å komme, mener han. – Her kommer naturbaserte løsninger og sirkulær disponering av vann inn som ekstremt viktige tiltak.

Stein Wikholm har ingen hobby. Jobb og fritid går mye i ett. 

– Jeg bruker mye tid på å kikke på hva andre anleggsgartnere har gjort rundt om kring. Det er mye bedre å lære av andres feil enn av sine egne!

Stein Wikholm