Slik skal Bryggen i Bergen fornyes

Slik skal Bryggen i Bergen fornyes

Juryen har kåret forslaget «Mot Vågen» til vinner i designkonkurransen om hvordan området på Bryggen og Torget (fisketorget) kan bli bilfritt og integrert med Bybanen.

Tekst: Bjørnhild FjeldIllustrasjon: Mot Vågen

Bergen har blitt til rundt havnen. Siden 1100-tallet har området rundt Vågen i Bergen vært byens viktigste møteplass, og hatt stor betydning for Norge som fiskeri- og sjøfartsnasjon. Torget (også kalt Fiskertorget) er et av Norges mest kjente og berømte utendørsmarkeder.

Det er ikke for amatører å lage planer for dette området. Bryggen i Bergen må bevares – selv om vi nå skriver 2019 og nye behov melder seg.

Det er vedtatt at Bybanen skal gå gjennom området, og at området foran Bryggen skal gjøres bilfritt. Bergen kommune inviterte derfor tidligere i år fem arkitektteam til en plan- og designkonkurranse for å vise områdets muligheter.

Vinnerteamet

Nå er forslaget «Mot Vågen» kåret til vinner i konkurransen. Forslaget er levert av Asplan Viak AS sammen med Rodeo arkitekter, Sanden + Hodnekvam arkitekter, Zenlsk og studio Holmedal. Vinneren får et rådgivningsoppdrag i reguleringsplanarbeidet for Bybanen fra sentrum til Åsane, innenfor delstrekning 1.

Forslaget vant både hovedpremien for på beste helhetsgrep, og delpremie på beste løsning Bryggen – Nikolaikirkeallmenningen samt delpremie for beste utforming av Torget.

Byutviklingsbyråd Rune Bakervik annonserte vinnerne og poengterte at målet med designkonkurransen er økt tilgjengelighet for de som oppholder seg og ferdes på Bryggen og Torget og økt attraktivitet til bymiljøet.

Vågen, Bryggen, Bergen. Trenger man si noe mer?

Les også: Gjengrodd gartneri er blitt økologisk kjøkkenhage

Best ivaretatt helhet
– Juryen mener «Mot Vågen» har best ivaretatt helhetsplanen i konkurransen. Prosjektet foreslår enkle grep som viser god forståelse av byrom og sammenhengen mellom byrom. Det har en positiv, tilbakeholden eleganse, sier jurymedlem Jostein Bjørbekk.

Dette er jo data-grafikk, og det er ikke alltid ting ser ut slik når det er ferdig. Men i dette tilfellet er det nok ikke så langt unna.

Juryen har også bestått av Torbjörn Andersson, Maria Molden, Morten Stige, Anne Iren Fagerbakke, Trude Mardal, Knut Hellås, Ingrid Haukeland og sekretær Gisle Nataas.

Forslagene fra de fem teamene har vært utstilt i Sentralbadet fra 24. mai til 28. juni.