Slik kan du jobbe tryggere i stige

Slik kan du jobbe tryggere i stige

Det er lov å bruke stige på jobb, men kun for adkomst til kortvarig og lettere arbeid. Ved å bruke stigefot kan du unngå at stigen velter eller sklir ut – som er de vanligste årsakene til fall fra stiger.

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Hultafors Group

Tall fra Arbeidstilsynet årsrapport viser at 19 % av fallulykkene skjer fra høyder under 2 meter. Men selv om du ikke faller så langt, kan du likevel skade deg alvorlig, og bli borte fra jobben.

En av de viktigste årsakene til fall, er ustabilt utstyr, som gjerne også brukes feil. Gardintrapper, rullestilas, arbeidsbukker og stiger er lov å bruke, men kun til kortvarige arbeidsoppgaver som å komme opp på et tak for å gjøre noe for eksempel. Ved tyngre eller mer langvarige arbeidsoppgaver er det bedre å bruke arbeidsplattformer eller stillas.

LES OGSÅ: Flest dødsulykker i bygg- og anleggsbransjen

Det er ikke alltid mulig eller hensiktsmessig å bruke stillas eller lift, og da er det viktig at stigen står stabilt.
Det er ikke alltid mulig eller hensiktsmessig å bruke stillas eller lift, og da er det viktig at stigen står stabilt.

Du kan sikre stigen

Om du er aldri så flink til å klatre i stige, så kan uhell skje. Et viktig og enkelt tiltak du kan gjøre er rett og slett å sikre stigen med en stigefot eller støtte.

Stigeprodusenten Wibe Ladders, som nå har oppgradert sortimentet på anliggende stiger i henhold til den nyeste europeiske standarden EN 131.

Anliggende stiger i PROF+ serien har både sikkerhetsben og forlengelsesben for enkel nivåutjevning. Dette forenkler bruken på ujevne overflater og forhindrer stigen fra å velte til siden eller skli ut fra bunnen. Stigen er tilpasset for tøffe arbeidsmiljøer. Den sterke BOX-profilen gjør stigen stabil men samtidig enkel å bære. Stigen finnes som enkelstige, 2-delt og 3-delt skyvestige i lengder fra 3 til 10 meter.

Med ekstra støtteben er stilen mye tryggere.
Med ekstra støtteben er stilen mye tryggere.

– Vi er stolte av å kunne tilby profesjonelle håndverkere de tryggeste og mest brukervennlige anliggende stigene på markedet. En anliggende stige i PROF+ kategorien er en utrolig sikker og praktisk stige å jobbe i, sier Jesper Östergren, Product Manager i Wibe Ladders i en pressemelding.

LES OGSÅ: Hvem har ansvar for snøras fra taket

Stigefot som standard

Stigefot kommer nå som standard tilbehør på alle anliggende stiger som er lengre enn 3 meter i BASE og PROF-kategoriene. Anliggende stiger i PROF-kategorien har den samme BOX-profilen som PROF+ og er tilgjengelig som enkeltstige, 2-delt og 3-delt skyvestige i lengdene fra 2 til 10 meter. Alle anliggende skyvestiger har kombinasjonsmulighet som gjør at de kan bli brukt som frittstående stiger.