Skiftet retning etter universitetsstudier
DRØMMEJOBBEN: Emilie Dalevoll har alltid likt å hjelpe moren med hagearbeid. Nå har hun tatt fagprøven i anleggsgartnerfaget med meget godt bestått. (Foto: Privat)

Skiftet retning etter universitetsstudier

Etter en bachelorgrad på universitetet, fant Emilie Dalevoll (32) ut at hun heller ville jobbe med noe fysisk. Nå har hun tatt fagprøven som anleggsgartner med karakteren meget godt bestått.

Tekst: Eva Alnes Holte Foto: Flere

– Jeg ville jobbe med noe mer varig og noe en ser, sier Emilie fra Oslo. – Jeg har alltid likt å hjelpe til i mutter´n sin hage, det føles naturlig og er i tillegg gøy.

Å bli anleggsgartner stod plutselig for henne som det perfekte yrkesvalget. Emilie fikk lærlingplass hos Braathen Landskapsentreprenør. Nylig tok hun altså fagprøven ved Senter for opplæring i anleggsgartnerfaget (SOA).

FAGLIG TRIO: Emilie Dalevoll flankert av Maria Breivik og Ole Jonny Delerud fra Prøvenemnda. (Foto: SOA).

Kan du fortelle litt om oppgaven du fikk?

– Oppgaven bestod av forlengelse av en lindehekk, plante et lite staudefelt og et epletre, legge over 20 m2 plen og en innkjørsel på cirka 60 m2 som skulle oppgraderes til belegningsstein innrammet med storgatestein. Jeg møtte utfordringer med overvann fra nabolaget siden kummen i veien var betydelig høyere enn innkjørselen. Det ble lagt ned en kum midt i innkjørselen for å ta unna alt ekstra vann. Garasjen står samtidig 10 cm høyere enn betongplattingen – som utgjør deler av inngangsparti – slik at det var utfordrende med fall i alle retninger i tillegg mot kum.

OPPGAVEN: Emilie skulle forlenge en lindehekk, plante et lite staudefelt og et epletre og legge over plen. I tillegg skulle en innkjørsel oppgraderes til belegningsstein innrammet med storgatestein.

Hva liker du best ved faget?

Det å forvandle områder til å bli fine uterom og hager, og tenke at dette skal ligge her og brukes i mange år fremover, det er en stor motivasjon for meg.

Arbeidskontrakten med Braathen var allerede signert to uker før fagprøvens startet.

– Så jobben videre som fagarbeider er i boks, stråler en fornøyd Emilie Dalevoll.