Vi går mot vår og sommer

Snart er det påske og det er vår i luften.

– Se opp for vårsola!

Publisert Sist oppdatert
Gartner Johnny Kverner advarer oss mot å bli for overivrige når sola titter frem.

Sola skinner mange steder i landet vårt – snart er det vår! Når kan vi begynne å gjøre det fint på uteplassene våre? Vi har spurt gartner Johnny Kvernes.

Han advarer oss mot å være for overivrige: - Vent noen uker til, råder han. – Som regel er det blitt varmt nok rundt 5. -18. mai . Det må være stabile plussgrader og ikke nattefrost før du begynner å så ute.

Dekk til plantene

Hvis det etter noen varme netter, plutselig blir kuldegrader om natta igjen, er ikke alt håp ute.

– Dekk til beddene eller pottene med tøystykker så går det nok bra.

Ikke lenge igjen!

Mens du venter på varmere vær, kan du begynne å så inne.

Så inne mens det er for kaldt ute

– Les på frøposene om hva du kan så i mars. Det er aldri for sent å så inne, men tidlige frøsorter, altså diverse grønnsaker, vil utvikle seg senere hvis du sår dem først nå.  Det viktigste er å prøve seg frem og lese seg opp i forhold til hva man vil prøve ut. Det er bare å be om hjelp!

https://www.plantasjen.no/froskole-sa-fra-fro-innendors.html

Vårsola svir

Jandi - japansk hage

Og selv om vi gleder oss over solskinnet, har Kvernes en formaning å komme med her også: – Sola svir på hekker og busker nå mens røttene er kalde. Dekk dem gjerne til med noe lett som duk eller dynetrekk.

Hagetrender

Johnny Kvernes er ansatt i Plantasjen. Nylig har han gått over til å ha fokus på inne- og uteplanter for bedriftsmarkedet. Der er det mye å ta tak i, skjønner vi. Da vi snakker med ham har han vært oppe siden klokka halv fem om morgenen. Kverner hjelper også influensere med blomster og planter til uterommene deres og har registrert tre store, kommende trender:

– Japansk hage, såkalt japandi er veldig populært akkurat nå. Ellers sverger mange til det klassiske eller romatiske. En typisk trend som holder seg år etter år er den nordiske hagen med masse eviggrønt.

https://www.plantasjen.no/en-verden-av-hager/

Råd mot rådyr

Kvernes har også flere triks i ermet til oss som frykter at rådyrene skal forsyne seg av roseknoppene:

Knus et hvitløksfedd og legg det i litt avstand til knoppene. Chili og cayennepepper går også bra. Du kan også fylle en bøtte med vann, blodmel og klorin eller salmiakk og dynke en oasisblokk med ingrediensene. Rådyrene har 150 ganger mer luktesans enn oss mennesker så da holder de seg langt unna!