Så stauder nå og grav dem ned i snøen

Så stauder nå og grav dem ned i snøen

Trenger du flere stauder for å fylle opp i bedene? Det aller enkleste og rimeligste er å så dem nå midt på vinteren og sette dem ut i snøen.

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Tore Fjeld

De fleste fra stauder må gjennom en prosess som heter stratifisering før de kan spire. Det betyr at de må bli utsatt for en kuldeperiode, tilsvarende det som skjer i naturen. I løpet av kuldeperioden danner frøene hormoner som gjør at de kan spire til våren.

Naturens lure triks

For at plantene skal klare å formere seg, er det viktig at frøene ikke spirer om høsten. Små spirer vil ikke overleve vinteren, derfor har naturen ordnet det slik at frøene ikke spirer før etter at de har vært gjennom en kuldeperiode.

Det går an å gjøre stratifisering på flere måter, men vi gjør det rett og slett så enkelt som at vi bare sår frøene i litt lett fuktig jord, og deretter setter pottene ut i snøen. Det er en fin aktivitet i perioden fra november til februar, da det ikke er så mye annet hagearbeid på programmet.

Når du sår stauder kan du godt bruke vanlig plantejord, hvis du ikke har såjord tilgjengelig. Vår erfaring er at de tåler dette godt.

Så staudene i potter

Du har sikkert opplevd at stauder selvsår seg i bedene dine. Fordelen med å samle frø og så i potter, er at du har mer kontroll på hva som kommer opp. Små spirer i et bed kan fort forveksles med ugress, som lukes bort.

Vi pleier å så noen få frø i hver potte, slik at det ikke blir så vanskelig å prikle når den tid kommer. Noen frø vil ikke spire, så noen potter vil forbli tomme.

Det som er viktig når du kommer så langt som til våren at pottene får vann. Spesielt hvis det er mye vind tørker de fort ut.

LES OGSÅ: Hvorfor ser norske friområder så triste ut?