Robotklipperen for deg som virkelig har stor plen

En robotklipper som kan klippe opptil 50 000 kvadratmeter – går det an det da? Nei, ikke helt ennå, men snart kommer Husqvarna CEORA.

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Husqvarna

Det har skjedd mye siden den første kommersielle  bensindrevne kjøregressklipperen ble oppfunnet i 1902. I dag er det robotgressklippere som drifter stadig flere offentlige grøntområder.

LES OGSÅ: Slik holder du gresset grønt hele sesongen

Men hva hvis du har skikkelig stor plen, som en fotballbane eller golfbane? Husqvarna kommer snart med en profesjonell robotklipper som kan klippe inntil 50 000 m2. Det betyr at du bare trenger to for å klippe Ullevål stadion, som er drøyt 60 000 kvadratmeter. Og vaktmesteren kan gjøre andre ting enn å sitte på en plenklipper hele sommeren.

– Husqvarna CEORA er noe helt nytt for bransjen. Den nye robotgressklipperen markerer begynnelsen på en helt ny epoke innen kommersiell drift av grøntområder, sier Valentin Dahlhaus, ansvarlig for profesjonell drift av grøntområder hos Husqvarna.

Robotklippere begynner å bli vanlig i små hager, nå kommer de også til de store.
Robotklippere begynner å bli vanlig i små hager, nå kommer de også til de store.

Klipper uten kabel

Husqvarna CEORA jobber helt uavhengig, og uten fysiske kabler, innen et definert område. Klippeteknikken er systematisk, og skjer i parallelle baner. Med Husqvarnas ledende EPOS-teknologi, et satellittbasert navigasjonssystem som leverer en nøyaktighetsgrad på to til tre cm, heves prestasjonen til et helt nytt nivå. Med denne teknologien kan brukeren raskt redefinere arbeidsområdet, og samtidig lufte og vertikalskjære gressplenen, uten å risikere å skade kabler eller lignende.

De siste årene har Husqvarna introdusert flere digitale løsninger og robotgressklippere som driver den profesjonelle driften av grøntområder fremover. Eksempler på dette er Husqvarna Fleet Services, Automower® Club-solution, Husqvarna Automower® 550 EPOS og Husqvarna Automower® 535 AWD. Nye Husqvarna CEORA er Husqvarnas første steg mot rask og systematisk klipping i storskala.

LES OGSÅ: Nyhet – elektrisk fjernstyrt kantklipper

Kan seriekobles

I fremtiden kan den skreddersys ytterligere etter spesifikke behov gjennom tilbehør, som for eksempel lawn striper, fairway deck eller linjemålere. Husqvarna CEORA kan også kobles opp mot andre robotgressklippere, som muliggjør kontinuerlig overvåking og kontroll over flere enheter i realtid. Dette er en helhetsløsning for profesjonelle som vil systematisere klippingen og få en eksepsjonell gresskvalitet.

– Vi forvandler profesjonell drift av grøntområder med denne innovative, høyt presterende og pålitelige løsningen. Områder som Central Park, på 55 hektar, skal kunne håndteres av fem Husqvarna CEORA som arbeider 24/7, der alt kan overvåkes og styres digitalt, avslutter Valentin Dahlhaus.

Men når kommer vidunderet i salg, lurer du sikkert på? Fra 2022 blir den tilgjengelig i utvalgte markeder, lover Husqvarna.