Proffene viser veg på Hagemessen

Proffene viser veg på Hagemessen

Tekst og foto: Eva Alnes Holte

FANTASTISK INNSATS : Denne gjengen fra Kjelle videregående skole var blant elevene som sørget for at et imponerende parkanlegg prydet Hagemessen 2022. Alt i både grønt og grått ble satt opp på 3 dager. Også elever fra Skjetten og Hvam vgs var med på dugnaden som ble organisert av NAML – Norske anleggsgartnere – miljø og landskapsentreprenører. Bakerst: Emil André Stenberg. Fra venstre: Kevin Andreas Hontorp, Torjus Stenbro, William Johansson og Mario Lorentzen Overrein.

Helgens store hagemesse viste publikum flotte hageanlegg laget av kommende anleggsgartnere og alt det fine de selv kan få til på uterommet hjemme ved hjelp av råd fra proffe og, ikke minst – riktig utstyr.

Riktig utstyr er halve jobben, heter det, ikke minst øker det arbeidsgleden. Gressklipper er like forskjellige som hageeiernes behov. De aller minste, ypperlige til rekkehushagen eller større til store tomter – motoriserte, elektriske eller tuftet på håndkraft.

Ariens var på plass med sin batteridrevne Zero-Turn gressklipper, Zenith E 60.

Gressklipper Zenith E 60 er nå kommet i en smalere modell enn avbildet. – De smalere modellene er perfekte til mindre flater og innimellom trær og steiner, sier Knut M. Bjerknes og forteller om flere forespørsler fra gravferdsetaten. 

De smalere modellene var ennå ikke ankommet Ariens som i stedet måtte vise frem den brede utgaven av gressklipper. Det gjorde Knut M. Bjerknes med stolthet.

Knut M. Ariens viser at man kan ta ut ett og ett batteri.

Grønn, slett plen, naturstein, blomsterrabatter og fine planter var det på standen til NAML som hadde fått framtidas grønt- og gråttarbeider til å lage et nydelig parkanlegg. Elevene ved Kjelle, Stange og Hvam vgs hadde all grunn til å være stolte av jobben de hadde gjort på bare tre dager. – Vi lærte mye, forteller de Utemiljø traff på messen. Nesten synd at hele herligheten må tas ned i dag som messen er slutt.  Glimt fra det flotte parkanlegget på messen – laget av elever innen faget.

Lærer Petter Sundsrud ved Kjelle videregående skole sier han er imponert over innsatsen til elevene sine. – De var veldig ivrige og jobbet hardt. Her fikk de prøve seg på mange materialer, jeg håper vi får anledning til å gjøre det samme neste år også.

Petter Sundsrud, lærer ved Kjelle videregående skole, er utdannet anleggsgartner. 

Alle materialene til standen var levert av forskjellige medlemsbedrifter i NAML. En av dem var Beer Sten som leverte naturstein.

Se hvor fin plass det ble på NAML.standen med naturstein fra Beer Sten. 

Tor Bjørnar Olsen fra Beer Sten er veldig fornøyd med resultatet: – Elevene har gjort en veldig fin jobb, sier han.

Elevene har jobba hardt og resultatet ble veldig bra, roser Tor Bjørnar Olsen i Beer Sten.

På standen til Norges grønne fagskole – Vea treffer vi Ingunn Sigstad Moen som snart skal i ilden for å holde foredrag om hvorfor det grønne er viktig for helsa vår. Hun skal komme med mange grunner til det. – Vi burde få 20 minutter i naturen på resept fra legen, smiler hun.

– Natur og hage er viktig for oss. Jo flere grøntarealer innen 300 meter, dess bedre for helsa, sier Ingunn Sigstad Moen fra Norges grønne fagskole – Vea.

Standen til Viken Landskap burde i så måte få de besøkende til å senke skuldrene. På deres store stand kunne folk rusle rundt i de grønneste omgivelser.

Grønt er skjønt på standen til Viken Landskap.

– Standsene er mye finere i år enn tidligere, mye mer forseggjorte, synes Einar Lund Zetterquist fra Berema. Årets nyhet fra dem er en batteridrevet gressklipper fra Cramer.

– Den nye gressklipperen, Cramer Zero Turn,  har 132 cm klippeflate og er både utslippsfri og støyfri, sier Einar Lund Zetterquist fra Berema. 

Da Kristin Klemme fra Voss begynte å jobbe på gården hjemme, slo det henne hvor ukomfortable og dårlig tilpasset kvinnekroppen arbeidsklærne var. Dette ville hun gjøre noe med og snart var Flor en realitet.

Arbeidstøy for kvinner fra Flor – som forresten betyr fjøs på Vossamål.

Husquarna var hjertelig til stede med sin  Husquarna Rider 112IC – 100, en batteridrevet gressklipper som snur seg lett og stille. En lading holder til 4700m2.

Batteridrevet gressklipper fra Husquarna, fin til områder som klippes ofte. 

Mange barn var tydeligvis glade for den store standen til Aktiv Lek – sikkert foreldrene også.

Aktiv Lek-standen var populær hos barna – og foreldrene.Aktiv Lek er en norsk produsent av lekeapparater som ligger i Telemark.Utemiljø kommer tilbake med grundigere reportasje fra Hagemessen i neste papirutgave.