Mjøsparken og Ruten i Sandnes mest inkluderende

JURYEN: "ET BEGEISTRENDE PROSJEKT" : Mjøsparken tildeles Innovasjonsprisen for inkluderende design i kategorien landskapsarkitektur.

– Parker som bidrar til mangfold og likeverd

Publisert

Mjøsparken i Brumunddal og Ruten bypark i Sandnes mottar hver sin pris når onsdag 24. januar DOGA kårer Norges mest inkluderende design og arkitektur. 

– Det er viktigere enn noen gang at byene, bygdene og uterommene våre kan brukes av alle. Mjøsparken og Ruten bypark viser oss hvordan inkluderende landskapsarkitektur bidrar til mangfold, likeverd og universell utforming, sier seniorrådgiver i Jannicke Hølen i DOGA i en pressemelding. 

Mjøsparken: Folkeparken som rommer alle

En gang i tiden var Strandsaga i Brumunddal et viktig sted for den lokale tømmerindustrien. I moderne tid har området mellom Mjøsa og E6 ligget som en gjengrodd og forurenset barriere mellom bysentrum og innsjø. 

–Ringsaker kommune har på forbilledlig vis laget en aktivitetspark som alle enkelt kan ta i bruk. Mjøsparken legger grunnlag for friluftsliv og sosial rekreasjon som favner et imponerende bredt tilbud for mange ulike brukere. Både barneskoleelever og personer med funksjonsnedsettelser har kommet med innspill. Disse brukerprosessene har gitt fremragende resultater, skriver juryen. 

Mjøsparken tildeles Innovasjonsprisen for inkluderende design i kategorien landskapsarkitektur. Juryen kaller dette et begeistrende prosjekt, et godt og verdifullt stykke stedsutvikling for fremtidens Brumunddal, som gir stor verdi til mange forskjellige mennesker og behov. 

Ruten bypark: Fra grå parkeringplass til inkluderende bytorg 

For bare få år siden ble tilreisende og besøkende møtt av en stusselig og grå parkeringsplass når de kom med tog eller buss til Sandnes, heter det i pressemeldingen. 

 Kommunen innså at det livløse området midt i sentrum ikke sto i stil med byens mangfoldige behov. De koblet på arkitektkontoret Spacegroup og et knippe nasjonale og lokale samarbeidspartnere. 

 Ved hjelp av blant annet pop-up-workshoper ble både innbyggere og lokalt næringsliv inkludert i en tverrfaglig planleggings- og utviklingsprosess. Kommunen hentet også inn viktige innspill fra det upolitiske organet Sandnes-ungdommens kommunestyre. 

Lekeplass, sitteområder og frodig natur rammes inn av en stor, lysende sirkel som er synlig fra luften – og som beskytter for vestlandsregnet.

 Resultatet ble Ruten bypark, et demokratisk og inkluderende samlingspunkt som på en omtenksom og sømløs måte favner byens brukere og behov. 

Markeder, lekeplass, konserter og feiringer

 Parken er lagt opp for å brukes til markeder, konserter og feiringer. En skatepark er tilpasset både nybegynnere og viderekommende på alle typer hjul. Lekeplass, sitteområder og frodig natur rammes inn av en stor, lysende sirkel som er synlig fra luften – og som beskytter for vestlandsregnet. Trapper er erstattet med trinnfrie løsninger, mens tydelige ledelinjer og god belysning gjør det trygt og enkelt å bevege seg gjennom byparken både sent og tidlig. Sikkerheten gikk opp, og kriminaliteten gikk ned. 

 Ruten bypark favner om alle innbyggerne i Sandnes. Her er det også satt av plass til en av byens mest utsatte grupper. Der mange moderniseringsprosjekter innebærer at rusmisbrukere «jages bort», har denne gruppen fått et eget, skjermet område med overbygg i parken.

 Juryen hyller Ruten bypark, som mottar Innovasjonsprisen for inkluderende design i kategorien arkitektur, som et flerfunksjonelt og mangfoldig bytorg for gode opplevelser. 

De to prosjektene mottar prisen innenfor arkitektur og landskapsarkitektur og konkurrerer med flere andre kategorier om selve Innovasjonsprisen for inkluderende design. Prisen er en del av regjeringens handlingsplan for universell utforming, som koordineres av Kultur- og likestillingsdepartementet.

Kilde: Pressenytt