Øyvind motiverer deg til snøbrøyting

Øyvind motiverer deg til snøbrøyting

Tenk deg at du jobber med å måke snø hele vinteren, og alt du får tilbake er klager fra misfornøyde beboere. Og så kommer det en skalla fyr og forteller deg at du må finne din indre motivasjon…

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Tore Fjeld

De ansatte i de kommunale etatene for park og idrett i Drammen har satt seg godt til rette i de behagelige setene i Drammen kino. De har til og med fått popcorn. Så kommer det en skalla fyr som påstår han er drammenser og skal fortelle dem om hvordan de skal bli motivert til å gå på jobb. Ja, særlig…

– Det å være motivert er en av de aller beste følelsene det går an å ha! Sier en superengasjert og åpenbart motivert Øyvind Hammer, for de fleste best kjent som mental-treneren til Ole Einar Bjørndalen.

Motiverer Strømsgodset

Nå for tiden jobber Hammer blant annet med å motivere fotballklubben Strømsgodset til å score mål, og de ansatte i ulike bedrifter til å gidde å gå på jobb.

For én ting er å bli motivert til å vinne OL-gull i skiskyting. Noe annet er å motivere deg til å rydde en isbane for snø, som 10 minutter etter at du er ferdig, er like nedsnødd. Hvis du liker veldig godt å kjøre snøfreser er det jo topp, men det går nok an å bli lei av det også.

– Alt er ikke bare bra hele tiden, men hvis du først er på jobb, hvorfor ikke gjøre det beste ut av det? Og hvis ikke det går, er det frivillig å jobbe! Det er bare å gå hjem!

En genial test. Øyvind ba folka i salen om å kjenne på folding av hender. Er det høyre eller venstre tommel som er øverst?

Les også: Byparker gir bedre psykisk helse

Hammer har rett!

Søren… Fyren har jo rett! Jeg kan gå hjem! Det får riktignok noen konsekvenser! Ikke sikkert kona vil like det så godt, eller banken. Men jeg er her frivillig! Det var som pokker…

– Selv om folk jobber på samme sted, går de ikke på jobb av samme grunn. Hva er det som får meg motivert? Hva får meg til å gå?

I en drøy time holder Hammer det gående, bokstavelig talt, mens han fisker frem eksempler både fra skiskytterlivet, skoleverket og arbeidslivet.

– Alle skiskyttere hater å bomme. Når du bommer er det helt naturlig at du blir irritert. Ole Einar Bjørndalen gikk helt i kjelleren da han bommet, forteller motivatoren.

Denne boka er solgt i et opplag på over 20.000.

Men for en skiskytter er det å bomme en del av hverdagen. Det har skjedd, og det vil skje igjen. Ingen treffer hver gang. Det å bomme er en del av utviklingen.

– Hvis du ikke skal bomme, må du slutte med skiskyting, sa jeg til Ole Einar. Det hadde han ikke lyst til. Men hvor lurt er det å bruke energi på å irritere seg over noe som er en del av hverdagen? Ikke lurt i det hele tatt, mener Hammer.

Han trekker paralleller til det vanlige arbeidslivet. Det er liten vits i å irritere seg over ting som er en del av hverdagen.

– Noen av dere får sikkert klager på jobben dere gjør. Det er for dårlig brøyta, for bra brøyta, for tidlig brøyta, for seint brøyta… Det finnes ikke grenser for hva folk klager på. Uansett hvor bra jobb du gjør vil noen klage. Det er en del av hverdagen.

Øyvind er vel den beste til å «klikke» med alle i rommet.

Hammer mener nøkkelen til å bli motivert på jobb er å klare å ha det bra selv om ikke alt er helt optimalt.
– Det som er viktig for folk er godt arbeidsmiljø og det å oppleve mestring på jobb. Hvis du ikke har det, vel, du har to muligheter: Prøve å gjøre noe med det som ikke funker, slik at du får det bedre på jobb. Eller slutte i jobben.

Medarbeiderundersøkelse

– Vi hadde en medarbeiderundersøkelse der vi scoret lavt på indre motivasjon hos de ansatte, forteller Arve H. Røren, som er avdelingsleder for idrett i Drammen kommune.

Han forstår godt at det ikke alltid er så lett å finne motivasjon på jobb, når arbeidsoppgavene er veldig repetitive og noen ganger kjedelige. Det kan være nødvendig å løfte blikket og få et annet perspektiv.

Ingenting er så fint som å få boken din signert av forfatteren.

– Jeg håper og tror at mye av det Øyvind Hammer har fortalt i dag, vil sitte igjen og er noe de ansatte tar med seg videre, sier Røren.

Og på en dag med 7 grader og pissregn, var det i hvert fall lettere å motivere seg til å sitte inne i en varm kinosal enn å jobbe ute…

NB: Øyvind Hammer er eier av firmaet Salgsfabrikken AS, som eier tidsskriftet og nettstedet Utemiljø.